Anul acesta, Comitetul de la Oslo a primit 250 de propuneri la premiul Nobel pentru Pace
Doi disidenţi chinezi se numără printre favoriţii Premiului Nobel pentru pace care va fi decernat astăzi la Oslo. Din 1901 până în prezent, prestigiosul premiu a încununat 96 de personalităţi şi 20 de organizaţii internaţionale. Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a fost recompensat de trei ori cu această distincţie, iar Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi de două ori. Anul acesta, Comitetul de la Oslo a primit nu mai puţin decât 250 de nominalizări.
De altfel, Comitetul Nobel pentru pace este cunoscut pentru marile sfidări simbolice pe care le face. Astfel,în 1989, premiul a fost atribuit liderului spiritual exilat al Tibetului, Dalai Lama.
Printre propunerile din acest an mai figurează şi alţi militanţi pentru drepturile omului din Columbia, Iordania, Rusia, Afganistan şi Vietnam, dar şi preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, pentru eforturile depuse în vederea dezarmării nucleare.
România are şi ea numele legat de unul dintre laureaţii premiului Nobel pentru pace. În 1986, Elie Wiesel, supravieţuitor al Holocaustului, născut la Sighet în 1928, a fost recompensat pentru mărturia depusă "în slujba adevărului şi dreptăţii", după cum se motiva în discursul de prezentare al Comitetului Nobel, care îl consideră un "mesager al umanităţii".