MENIU

Anul 2009 a venit cu temperaturi sub limita îngheţului

Foto: sxc.hu

Valul extrem de rece din ultima perioadă, care ne-a adus minus 23 de grade la Întorsura Buzăului, pare de neclintit. Vremea rămâne deosebit de rece în toată ţara, în special dimineaţa, cu ger cumplit în depresiuni, iar meteorologii ne previn că nu vor fi schimbări semnificative ale regimului termic. Veştile nu sunt mai bune nici pentru 2009.

După ce în următoarele câteva zile dinspre Europa Centrală ne vizitează un aer ceva mai cald, începutul noului an anunţă schimbări. Căci, dacă până în prima zi din 2009, maximele au trecut de limita de îngheţ în vestul şi sudul ţării, de vineri, această pornire a gradelor peste zero se curmă brusc din cauza unei noi mase de aer. Aşa că dinspre graniţa de nord a ţării ne va invada un aer polar care, în afară de temperaturile care vor cocheta cu gerul mai ales dimineaţa, va aduce, spre finele săptămânii acesteia în sfârşit zăpadă în sudul ţării.

Revelion cu ger şi zăpadă în nordul ţării

Masa de aer rece venită dinspre latitudinile nordice în Ajunul Crăciunului se menţine în continuare peste Europa de sud-est, prin urmare luni, după o noapte friguroasă, mai ales în nord şi în centru, chiar ger năpraznic în depresiuni, maximele nu vor fi urcat nici măcar la amiază peste pragul de îngheţ.

Marţi situaţia s-a menţinut neschimbată şi doar în ultima zi a anului gerul a mai scăzut în intensitate, mai ales în zonele de deal. Schimbări majore nu aşteptăm nici în a doua parte a săptămânii, dar astfel de dimineţi geroase, sub minus 18 grade, nu vor mai fi nici măcar în depresiuni.

Temperaturi de minus 20 de grade Celsius s-au înregistrat duminică în zona de munte din Bistriţa-Năsăud

Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Bistriţa-Năsăud a informat, dumincă dimineaţă, că cel mai frig a fost la Valea Străjii, pe DN 17, unde s-au înregistrat minus 20 de grade Celsius.

La Piatra Fântânele, localitate situată în Pasul Tihuţa, mercurul a arătat minus 16 grade Celsius. La Bistriţa au fost minus 10 grade Celsius. În zonele de munte este şi zăpadă, cel mai consistent strat fiind de 24 de centimetri la Valea Mare, în comuna Şanţ.

Mai multe articole despre:
munte frig Bistriţa-Năsăud ger temperatură