Antonescu despre Cabinetul Negoiţă: Noi nu dorim nici să jucăm în această farsă, nici s-o întreţinem
"Asistăm la prelungirea unei farse aşa-zisul guvern Negoiţă, un fel de Croitoru II sau Boc III fără Emil Boc nici nu merită comentat din punctul meu de vedere. Noi nu dorim să jucăm în această farsă, nici să o întreţinem, nici să o prelungim, ne-am spus foarte clar punctul de vedere". Aceasta este declaraţia lui Crin Antonescu despre guvernul Negoiţă.
Crin Antonescu a remarcat că, odată cu anunţarea componenţei noului cabinet, se reia tema că paralementarii vor vota de frică, idee pe care se bazează şi campania preşedintelui. Antonescu a spus că această temă este una falsă şi nu va trece noul Cabinet.
Prezenţa lui Gabriel Oprea şi a lui Gheorghe Pogea în noua formulă guvernamentală nu a trecut neobservată de liderul liberal.
Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat că liberalii vor decide într-o reuniune a partidului dacă vor participa la şedinţa de învestitură a Cabinetului Negoiţă, dar că, din punctul său de vedere, este vorba de "un Guvern al unui partid minoritar, un Guvern personal al unui om".
Antonescu a mai spus că şi Cabinetul Negoiţă, ca şi cel prezentat de Lucian Croitoru, reprezintă "un Guvern al unui partid minoritar, un Guvern personal al unui om". "Nu putem să acceptăm ca, până la urmă, cineva, o minoritate sau o persoană să forţeze mâna Parlamentului şi asta nu se va întâmpla, pentru că există reguli în democraţie şi pentru că, oricum am da-o, 65 este mai mare decât 35", a declarat Crin Antonescu.
Acesta a respins ideea că s-ar "crampona" de propunerea Johannis ca premier. "nu e vorba de cramponare. Noi avem datoria să păstrăm nişte reguli, să păstrăm nişte elemente ale Constituţiei, să păstrăm nişte drepturi ale unor instituţii. Klaus Johannis a fost o propunere foarte bună şi puteam să avem un guvern de mai bine de o lună. Klaus Johannis era un om care ar fi putut face un guvern care să se fi ocupat de problemele acestei ţări. Altcineva s-a cramponat de soluţia unui guvern minoritar şi un guvern de casă al lui Traian Băsescu", a spus preşedintele PNL.
Crin Antonescu a argumentat că este nevoie de un independent în funcţia de premier "pentru a sparge găştile". "Partidele sunt compuse în cea mai mare parte din găşti, vedeţi foarte bine găştile din jurul lui Traian băsescu care au guvernat. Vedeţi că în ciuda performanţei sub orice critică a unor miniştri precum Berceanu, Videanudânşii reapar în orice formulă de cabinet pe care Traian Băsescu ne-o propune şi este de notorietate că PSD înseamnă grupuri cu puteri restrânse care au în componenţă oameni de genul Viorel Hrebenciuc sau Marian Vanghelie", a spus Antonescu care a subliniat că de când este preşedintele PNL "găştile" nu au funcţionat în partidul său, însă a admis că există oameni care doresc să promoveze oameni apropiaţi de interesele lor în cazul unei intrări la guvernare.
"Un preşedinte ca mine care nu devine preşedinte sprijinit de unul dintre aceste grupuri, nu devine preşedinte sprijinit de unul dintre aceste grupuri care fac politica ţării în ultimii 20 de ani şi alături de un prim-ministru care este tot independent ar invita partidele să guverneze ţara în baza unei noi logici", a adăugat liberalul acceptând ideea că după alegerea preşedintelui ar putea fi vorba de o altă majoritate în Parlament decât cea de acum din care, teoretic, nu lipseşte PD-L. Antonescu a mai precizat că această coaliţie din Parlament este una transparentă şi nu are nicio legătură cu vreo întâlnire de la Grivco, aşa cum a spus Traian Băsescu.
Antonescu a exemplificat că se poate discuta cu Vasile Blaga de la PD-L, "un om cu care încă te poţi contrazice raţional chiar într-o discuţie politică". De cealalată parte, din tabăra PSD, Antonescu crede că se poate discuta cu Mircea Geoană atunci când este lider, cu Titus Corlăţean, Victor Ponta sau Cristian Diaconescu.