MENIU

Angajatorii români merg în Italia pentru a găsi muncitori

În criză de forţă de muncă, angajatorii români merg în Italia să caute muncitori pentru şantierele din ţară. Mai exact, la Roma. Acolo, peste o săptămână va avea loc în premieră o bursă a locurilor de muncă adresată românilor. Mai multe firme româneşti pun la bătaie peste 1000 de posturi în construcţii, toate în România. De câteva zile, Ministerul Muncii, care organizează bursa, a început în capitala Italiei o campanie de informare a românilor care muncesc acolo.
TEXT MONTAJ
| [01:36]
VOX (AL 3 LEA PE BRUT)31.30
- V-ar conveni să vă întoarceţi în România? - Depinde. - Depinde şi de bani, şi de locul în care e de muncă. De exemplu eu sunt din Suceava. - Şi bani, cam câţi v-ar tenta să reveniţi acasă? Aici cât aveţi? - 40 - 50 de euro pe zi. - Şi în România cât v-ar conveni să aveţi?
Ar fi bun şi 35.

Românii care lucrează la negru, cu ziua, pe şantierele din Italia spun că s-ar întoarce şi mâine în România. Şi asta pentru că îşi găsesc tot mai greu de lucru în Italia, nu beneficiază de asigurări de sănătate sau pensie, iar cheltuielile cu chiria sunt foarte mari. Nu cred însă că vor primi în ţară îndeajuns de mulţi bani.

AMBIANŢĂ (sindicalist - muncitor român)39.26
- În România sunt toate scumpe, şi benzina e mai scumpă ca aici. .... -
Aici aveţi 85 de euro pe zi la negru. Dacă în România vi se oferă 40 cu taxe plătite, vă întoarceţi? - Nu cred aşa ceva. Vorbe.39.44

IULIAN MANTA, lider sindicat FENEAL - UIL Roma
(ultimul sincron pe brut)41.52
- Dacă s-ar oferi 7 - 800 de euro salariu în România mulţi ar fi interesaţi pentru că aici câştigă şi mai bine de 1000, dar dau câte 6 - 700 pe chirie, sunt cheltuieli mari.42.o7

STAND UP 42.25
În săptămâna care a mai rămas până la organizarea bursei, vor fi împărţite sute de astfel de pliante informative în principalele locuri unde românii obişnuiesc să se adune. Este vorba de principalele gări din Roma, dar şi aici, în faţa depozitelor de construcţii, unde românii vin dis-de-dimineaţă şi aşteaptă să fie luaţi la muncă, la negru, pe şantiere.

Bursa locurilor de muncă va avea loc pe data de 23 februarie, la Roma.
ILUSTRATII
| [00:02]
B3229
38.21
ilustraţie umplutură
40. 26
iar ilustraţie, plaint, muncitori,
citesc pliantele
BURTIERE [F12 - Adaugă]
SE CAUTĂ MUNCITORI

1

Angajatorii români merg în Italia pentru a găsi muncitori

2

Bursa locurilor de muncă va avea loc
în Italia pe 23.02 şi vizează românii

3

IULIAN MANTA
lider sindicat FENEAL - UIL Roma

4

În domeniul construcţiilor, este un
deficit de de 100 de mii de muncitori

5

Reporter: Marinela Mititelu
Imagine: Vasi Grăjdeanu
Mai multe articole despre:
Italia bursă locuri muncă locuri muncă