MENIU

Andromeda, un canibal galactic

FOTO: © NASA Chandra Telescope

Cel mai apropiat vecin galactic al nostru, Andromeda, este o galaxie canibală şi acum se îndreaptă spre noi.

Astronomii au bănuit de mult timp că Andromeda este un "animal de pradă" care consumă galaxii pitice ce se apropie prea mult de ea. Acum însă, oamenii de ştiinţă au făcut o investigaţie în vecinătatea galaxiei şi au descoperit trecutul sordid al Andromedei.

Primele rezultate ale investigaţiei Andromedei şi zonei înconjurătoare au indicat şase "rămăşiţe", stele şi galaxii pitice care s-au apropiat prea mult şi au fost scoase de pe orbitele obisnuite.

"Ceea ce vedem acum sunt semne de canibalism", a declarat autorul studiul, Alan McConnachie de la Institului de Astrofizică Herzberg din Victoria, British Columbia. Raportul a fost publicat în jurnalul ştiinţific Nature.

Andromeda şi Calea Lactee sunt cele mai mari galaxii din această parte a Universului, Andromeda fiind şi cea mai apropiată galaxie de noi, la doar 2,5 milioane de ani lumină depărtare.

Fosta şi viitoarea victimă a Andromedei este galaxia pitică Triangulum. În cele din urmă, peste circa trei miliarde de ani, Triangulum va fi complet absorbită, cam în acelaşi timp în care Andromeda se va ciocni şi de Calea Lactee.

Calea Lactee şi Andromeda se îndreaptă una spre cealaltă cu circa 125 km/s. Sunt atât de departe una de cealaltă încât va dura câteva miliarde de ani şi chiar şi aşa pe cerul Pământului nu se va vedea nimic impresionant, a mai adăugat McConnachie.

Mai multe articole despre:
galaxie Calea Lactee Andromeda