MENIU

ANCOM a decis extinderea sistemelor de prioritizare a apelurilor către 112

FOTO: jandarmeriamaramures.ro

ANCOM a decis extinderea sistemelor de prioritizare a apelurilor către 112, după finalizarea analizei modului în care furnizorii de servicii de telefonie au implementat măsurile necesare pentru tratarea cu prioritate a apelurilor către serviciul de urgenţă, se arată într-un comunicat al Autorităţii.

Investigaţia Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a vizat identificarea şi evaluarea mecanismelor de prioritizare a apelurilor de urgenţă către 112 implementate în reţelele proprii de către Cosmote, Orange,RCS&RDS, Romtelecom, Telemobil, UPC şi Vodafone, operatori care deservesc peste 99% din totalul utilizatorilor de servicii de telefonie din România. Investigaţia s-a concentrat asupra funcţionării reţelelor în perioada imediat următoare cutremurului din 25 aprilie, când numărul de apeluri transmise către 112 a crescut cu 50% în intervalul de o oră după producerea cutremurului faţă de intervalul de o oră anterior", se arată într-un comunicat al Autorităţii.

Pe parcursul investigaţiei, specialiştii ANCOM au verificat existenţa şi funcţionarea mecanismelor de prioritizare aferente fiecărui segment relevant de reţea: interfaţa radio de acces – exclusiv pentru reţelele publice mobile de telefonie, reţeaua internă de comutaţie şi transport, legăturile de interconectare aferente transferului apelurilor către reţeaua operată de Romtelecom respectiv, în cazul Romtelecom, către Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă (SNUAU).

"În urma investigaţiei a rezultat faptul că operatorii aveau implementate, la data cutremurului, diverse mecanisme şi proceduri menite să optimizeze tratarea apelurilor către serviciul de urgenţă 112. Astfel, operatorii au implementate măsuri pentru simplificarea logicii de tratare a apelurilor de urgenţă în vederea optimizării timpului de tratare, măsuri pentru tratarea cu prioritate a apelurilor către 112 faţă de apelurile obişnuite în ceea ce priveşte alocarea de resurse şi măsuri pentru rezervarea unor resurse pentru apelurile de urgenţă", se mai precizează în comunicatul ANCOM.

Conform Autorităţii, investigaţiile au arătat că numărul şi eficienţa mecanismelor implementate variază de la un furnizor la altul, în funcţie de tipul reţelei şi de echipamentele utilizate, dar şi faptul că aceste mecanisme nu pot soluţiona complet problema apelurilor nefinalizate în situaţii de congestie a reţelei cauzate de creşteri masive şi bruşte ale numărului de apeluri.

"Pentru a trata mai eficient în viitor congestii precum cea din seara zilei de 25 aprilie am solicitat introducerea de către toţi operatorii a unor proceduri de prioritizare suplimentare, care însă ar trebui aplicate numai în situaţii de urgenţă. Respectăm în acest fel principiul proporţionalităţii şi evităm creşterea disproporţionată a costurilor pentru operatori, costuri care s-ar reflecta în facturile utilizatorilor finali", a declarat preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu.

ANCOM va monitoriza modul în care operatorii de reţele şi servicii de comunicaţii asigură transmiterea în mod neîntrerupt, cu prioritate, către SNUAU a apelurilor către serviciul de urgenţă 112. Procedura de monitorizare prevede că operatorii vor furniza către Autoritate un raport periodic privind traficul către 112, care va cuprinde valorile datelor de trafic citite în ziua şi ora de trafic maxim stabilite de ANCOM, în funcţie de structura de trafic din ultimul an specifică fiecărei reţele. Pe baza acestor informaţii se va putea calcula gradul de serviciu acceptat, precum şi ponderea apelurilor spre 112 din totalul de trafic şi ANCOM va putea solicita ajustări ale parametrilor de funcţionare ai mecanismelor de prioritizare.

Totodată, ANCOM a transmis Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) rezultatele analizei şi propunerile sale, inclusiv propunerea de modificare a prevederilor legale în vigoare. Prin aceste modificări, legea să diferenţieze între procedurile aplicabile în cazul rutării apelurilor către serviciul de urgenţă 112 în situaţii de funcţionare normală a reţelei şi cazurile care pot fi considerate de urgenţă, adică pot determina creşteri neaşteptate şi anormale ale volumului de trafic prelucrat, inclusiv trafic către 112, în perioade scurte de timp. Aceste cazuri trebuie clar definite, eventual în funcţie de gravitate, iar procedurile aplicabile trebuie să fie corespunzătoare cazului identificat şi declanşate atunci când situaţia de urgenţă se produce.

„Nu în ultimul rând, ne propunem ca împreună cu operatorii de telefonie să lansăm o campanie de educare a publicului cu privire la comportamentul pe care ar trebui să îl aibă utilizatorii de servicii de comunicaţii în situaţii de urgenţă. Este important ca toată lumea să înţeleagă faptul că în momentele imediat următoare producerii unei catastrofe este necesar să îşi limiteze convorbirile la cele strict necesare. Unele telefoane pot aştepta, dar un apel la 112 trebuie să ajungă imediat la destinaţie", a mai spus preşedintele ANCOM.

Mai multe articole despre:
112 apel de urgenţă ANCOM