MENIU

Ambasadorul României în Portugalia, Gabriel Gafiţa, a colaborat cu Securitatea, a decis instanţa

Foto: lisbon.mae.ro

Curtea de Apel Bucureşti a decis, joi, că ambasadorul României în Portugalia, Gabriel Gafiţa, a fost colaborator al fostei Securităţi, însă decizia instanţei nu e definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

Scandalul din jurul lui Gafiţa a început în iulie 2008, când ziarul "Adevărul" a anunţat că în cazul ambasadorului României în Portugalia, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a stabilit că a făcut poliţie politică.

Ca urmare, anul trecut, Ministerul Afacerilor Externe a solicitat ambasadorului Gafiţa clarificarea situaţiei. Aceasta a intrat, astfel, într-o procedură judiciară. "O decizie a MAE (în privinţa ambasadorului - n.r.) va fi luată după finalizarea acestei proceduri", declara atunci, pentru NewsIn, Cosmin Boiangiu, purtător de cuvânt al MAE.

Contactat de NewsIn, ambasadorul român în Portugalia, Gabriel Gafiţa, a declarat, anul trecut, că nu consideră acuzaţiile care i-au fost aduse ca fiind întemeiate şi susţine că l-a informat în acest sens pe ministrul de externe încă de la primirea citaţiei de la Tribunalul Bucureşti.

"Citatele sunt scoase din context şi interpretate în mod voit negativ. Există o procedură judiciară în curs care îmi permite să-mi exprim punctul de vedere la momentul potrivit. Elemente din articol (articolul apărut la 10 iulie 2008 în Adevărul - n.r.), precum 'nume conspirativ' sau 'recompense', nu au avut nicio acoperire în realitate", a declarat Gabriel Gafiţa. 

Ambasadorul a precizat că l-a informat pe Lazăr Comănescu şi în legătură cu poziţia sa faţă de articolul apărut în cotidianul Adevărul. "Domnul ministru Lazăr Comănescu a fost informat despre situaţie încă de la primirea citaţiei de la TMB, adică inainte de apariţia articolului. I-am trimis domnului ministru azi dimineaţă poziţia mea despre cele cuprinse în articolul din Adevărul. De altfel, am transmis o replică ziarului", a explicat ambasadorul României în Portugalia.