MENIU

Alte opt cazuri de gripă porcină în România, bilanţul total a ajuns la 351

Foto: transilvaniaexpress.ro

Alte opt cazuri de gripă porcină au fost confirmate în România, în ultima săptămână, numărul total al persoanelor infectate cu virusul A/H1N1 ajungând astfel la 351, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

Din totalul cazurilor noi, cinci au fost înregistrate în Bucureşti, două în judeţul Iaşi şi unul în judeţul Braşov. Dintre pacienţii din Capitală, trei s-au întors din Egipt, unul din Germania şi unul din Israel. Pacienţii din judeţul Iaşi s-au întors din Franţa şi Portugalia, iar cel din Braşov din SUA. Toate cazurile au prezentat forme clinice uşoare şi au primit terapie antivirală.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii anunţă, de asemenea, faptul că ţara noastră este disponibilă pentru a acorda, la momentul necesar, asistenţă medicală ţărilor în curs de dezvoltare pentru combaterea H1N1.

O delegaţie condusă de secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel a participat, luni, la Reuniunea Consiliului Uniunii Europene care are ca scop stabilirea unor mecanisme coordonate la nivelul statelor membre de răspuns în caz de pandemie.

Prin activitatea Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Cantacuzino, România face parte din consorţiul "flusecure", asigurând producerea a cinci milioane de doze de vaccin fragmentat A/H1N1pentru utilizarea la nivel naţional.

Aproximativ patru milioane de români s-ar putea îmbolnăvi de gripă porcină, pe toată perioada pandemiei, potrivit estimărilor epidemiologilor din România, vârful epidemiei fiind estimat în perioada februarie- aprilie.
Copiii din unităţile şcolare vor fi vaccinaţi împotriva gripei porcine doar cu acordul părinţilor, iar gravidele doar la cerere, în cadrul campaniei care va începe la 1 decembrie.

În cadrul campaniei de vaccinare împotriva gripei porcine, Ministerul Sănătăţii are în plan vaccinarea a trei milioane de copii instituţionalizaţi, iar preşcolarii, elevii şi studenţii vor fi vaccinaţi gratuit împotriva gripei porcine. De asemenea, cu prioritate va fi vaccinat personalul care lucrează în domenii precum apărare, graniţe, aeroporturi, hidrocentrale şi personalul medico-sanitar.

Primul caz de infectare cu virusul A/H1N1 din România a fost confirmat pe 23 mai, la o tânără întoarsă din SUA.