MENIU

Alexandru cel Mare nu a călcat primul în Alexandria

FOTO: Flickr / babasteve

Dovezi tot mai numeroase arată că alţi temerari au ajuns pe coasta Egiptului cu câteva sute de ani înainte.

Alexandru cel Mare a fost vreme îndelungată considerat cel care a ajuns primul pe coasta actuală a Egiptului, unde s-a construit ulterior înfloritorul port Alexandria. În ultimii ani o serie de studii arată că alte grupuri de oameni au descins înaintea lui Alexandru în zona respectivă.

Cele mai recente dovezi că alţii s-au stabilit în acea parte a Egiptului cu câteva sute de ani înainte sunt data de fragmente microscopice de polen şi cărbune, depozitate în pături vechi de sedimente, relatează msnbc.com.

Alexandria a fost fondată de Alexandru cel Mare în anul 331 înainte de Hristos. Poziţionarea sa, pe coasta mediteraneană, la delta Nilului, au transformat-o într-un port extrem de important în acea perioadă. Alexandria mai era celebră pentru farul său, devenit una dintre cele şapte minuni ale antichităţii, precum şi pentru biblioteca, considerată cea mai mare din perioada străveche.

Geologul american Christopher Bernhardt a prelevat o serie de sedimente din zonă, unele vechi de peste 8.000 de ani. În urma analizelor făcute, acesta a descoperit resturi de polen pentru a vedea dacă s-a înregistrat o trecere de la plante sălbatice înspre cele asociate agriculturii. Geologul a mai analizat nivelul de cărbune, un indicator al prezenţei focului făcut de oameni.

S-a constatat că acum aproximativ 3.000 de ani s-a făcut trecerea de la plante sălbatice la cereale şi struguri, ambele dovedind desfăşurarea de activităţi agricole. Şi cantitatea de cărbune din acea perioadă era mai consistentă, fapt care consolidează noua teorie.
Mai multe articole despre:
Egipt istorie Alexandria arheologie Marea Mediterană