Manda, şef peste toate comisiile de controlat SRI-ul: "Sunt multe de schimbat în legile securităţii"
Comisia specială care se va ocupa de modificarea legilor securităţii naţionale s-a întrunit marţi în prima şedinţă, pentru a-şi alege preşedintele, vicepreşedinţii şi pentru a stabili regulamentul de funcţionare. Claudiu Manda, cel care conduce deja comisia de control a activităţii SRI, va fi preşedintele noii comisii speciale. Vicepreşedintele vine din partea ALDE.
"Mai multe lucruri trebuie modificate, am discutat şi azi, sunt legi din 1991, 1998, vorbim de ameninţări noi de securitate, care trebuie legiferate. Sunt şi chestiuni de drepturile omului, posibilităţi de abuzuri care trebuie eliminate, să nu mai existe nici bănuieli, nici interpretări, să nu mai existe abuzuri. Sunt mai multe lucruri de stabilit, să împrospătăm legislaţia. Nu pot să vă răspund tehnic legat de modificările discutate. Nu am discutat despre şefii serviciilor secrete", a declarat Claudiu Manda, noul preşedinte al comisiei speciale.
Legat de accesul presei la şedinţele de lucru ale comisiei, Manda a precizat că se va decide punctual la începutul fiecărei şedinţe.
"Vom vota după ce avem regulamentul aprobat. Solicităm punct de vedere de la toate structurile care au activităţi în domeniul securităţii, să ne propună modificări legislative, inclusiv CSAT şi de la preşedintele Iohannis. Vor avea termen două săptămâni pentru a ne trimite sugestiile. Aşteptăm şi un raport de la direcţia legislativă a Parlamentului, cu un studiu comparativ pe Europa şi SUA", a mai spus deputatul PSD.
Claudiu Manda este şi şeful comisiei de control al SRI din Parlament şi s-a remarcat prin încurcăturile în care l-a băgat pe şeful de partid, Liviu Dragnea, după audierile lui Maior şi Coldea.
PSD va avea opt membri în noua comisie, PNL va avea trei membri, iar ALDE, USR, PMP şi UDMR vor avea câte un reprezentant.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, anunţa la finalul lunii martie că va fi înfiinţată o comisie specială pentru modificarea a 15 legi privind securitatea naţională, precizând că nu şi-au propus încă un termen limită până la care să fie finalizat proiectul de modificare.
Plenul Parlamentului a votat miercurea trecută înfiinţarea comisiei speciale care să modifice legile securităţii naţionale. Au fost 208 voturi "pentru", 92 "impotrivă", și trei parlamenari care nu au votat.
Totodată, s-a votat și înființarea Comisia pentru Codul Administrativ. Au fost 210 voturi "pentru".
Deputatul PNL Ben-Oni Ardelean a susţinut marţi, la finalul şedinţei Birourilor permanente, că PSD îşi înfiinţează comisii după bunul plac.
"Eu am propus desfiinţarea tuturor comisiilor şi să lucrăm numai cu comisii speciale sau să facem comisii pentru studierea clorofilei. Ceea ce mi se pare absolut aberant este faptul că avem aceste comisii care asta fac, cu oameni specializaţi, cu reprezentare politică din toate partidele, iar PSD nu face nimic altceva decât să-şi înfiinţeze comisii după bunul plac, cu membrii pe care şi-i doresc, cu misiuni speciuale primite de la domnul Dragnea", a declarat Ben-Oni Ardelean.