Alegeri europarlamentare 2019. Cum a fost întâmpinată Dăncilă la secția de votare. Ce i-au strigat
Alegeri europarlamentare 2019. Peste 18 milioane de români cu drept de vot sunt așteptați la urne, astăzi, pentru a vota la alegerile europarlamentare. Printre ei se află și Viorica Dăncilă. Premierul a ajuns, în jurul orei 12:10, la un liceu din Capitală.
Alegeri europarlamentare 2019. Referendum pe justiție. Premierul Viorica Dăncilă se află, la această oră, la Liceul Jean Monnet, din Capitală, unde va vota la alegerile europarlamentare.
În momentul în care Dăncilă a apărut la secția de votare, s-a format o oarecare busculadă, oamenii veniți la vot, dar și reporterii prezenți acolo înghesuindu-se să o vadă.
A existat, însă, și un mic incident. Un alegător s-a enervat că a stat la coadă pentru a vota și i-a spus premierului: "Nu se poate să fim umiliți, să stăm la coadă ca la ulei și pâine!"
"Acest lucru depinde de organizarea de la fiecare secție de vot. Am luat măsuri, avem organizare bună" , i-a spus Dăncilă.
Premierul a anunțat, însă, că nu va vota și la referendumul pe justiție convocat de președintele Klaus Iohannis.
Alegeri europarlamentare 2019. Unde și când votează Klaus Iohannis
Așadar, românii își aleg, astăzi, europarlamentarii. România are alocate 33 de locuri în Parlamentul European. În ţară sunt 18.730 de secţii de votare, iar în străinătate, 441.
Cum se votează la alegerile europarlamentare?
Alegeri europarlamentare 2019. La intrarea în secția de votare, alegătorul va prezenta operatorului de calculator al secției de votare actul de identitate și, după caz, documentul care dovedește reședința. Operatorul va înscrie codul numeric personal al alegătorului în sistem.
Alegătorii votează separat, în cabine închise, aplicând ștampila cu mențiunea "VOTAT" în patrulaterul care cuprinde lista de candidați sau numele candidatului pe care îl votează.
Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de el, pentru a-i acorda ajutor. Acesta, însă, nu poate fi din rândul observatorilor sau al membrilor biroului electoral al secției de votare.
După ce a votat la alegerile europarlamentare 2019, alegătorul va îndoi buletinul de vot, astfel încât pagina albă care poartă ștampila de control să rămână în afară și îl introduce în urnă, având grijă să nu se deschidă.
Îndoirea greșită a buletinului de vot NU atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat.
La final, alegătorul restituie președintelui ștampila cu mențiunea "VOTAT", iar acesta o aplică pe actul de identitate, menționând și data scrutinului.
VEZI, în materialul următor, tot ce trebuie să știi despre alegerile europarlamentare de astăzi: liste complete candidați, întrebări referendum, cum se votează și care sunt sancțiunile pentru neregulile constatate în timpul procesului de votare.
Alegeri europarlamentare 2019. Liste complete candidați. Cum votăm la referendumul pe justiție
Mai apoi, consultă în materialul de mai jos, fotografii cu cele 3 buletine de vot de astăzi - două pentru referendum pe justiție și unul pentru alegeri europarlamentare 2019.