MENIU

Al doilea caz de malpraxis confirmat din România: Un medic obligat să plătească daune de 500.000 de euro

Foto: adevarul.ro

Al doilea caz de malpraxis oficializat de instanţele din România. Un medic bucureştean a fost condamnat la doi ani de închisoare şi plata unor despăgubiri de 500.000 de euro pentru o intervenţie chirugicală greşită.

În 2005, chirurgul Traian Romeo Ursu, de la Spitalul de Ortopedie Foişor, efectua, în premieră în România, una dintre cele mai complicate intervenţii de intoducere a unei proteze pentru hernia de disc. În timpul intervenţiei, medicul ar fi făcut o manevră greşită şi a retezat o venă. Operaţia a fost întreruptă, iar pacientul a rămas cu un deficit motor şi cu sindromul "coadă de cal", caracterizat prin pierderea controlului vezical şi fecal, potrivit cotidianului Adevărul.

Tânărul de 35 de ani a fost diagnosticat cu handicap de gradul II. L-a dat în judecată pe medic, iar instanţa i-a dat dreptate, în prima fază. Traian Ursu Romeo a fost condamat la doi ani cu suspendare şi plata unor daune de jumătate de milion de euro. Medicul susţine însă că pacientul său este aproape vindecat şi că oricum n-ar îndeplini condiţiile gradului doi de handicap. Medicul operează în continuare la Spitalul Foişor, unde are, în medie, anual, 140 de intervenţii chirurgicale pe coloană.

Primul caz de malpraxis confirmat în instanţă în România este cel al doctorului Naum Ciomu, care în 2004 a secţionat organul genital al unui pacient. Ciomu a fost obligat să-i platească pacientului 500.000 de euro, dar pentru că spitalul unde a avut loc cazul era administrat de Primăria Capitalei, daunele vor fi plătite din bugetul local.