MENIU

Afacerile parlamentarilor sunt lovite de criză. Disponibilizările sunt o soluţie

Foto: shutterstock.com

Afacerile parlamentarilor au fost atinse de criza economică, avantajaţi fiind cei care au putut specula căderea pieţei sau obţinuseră înainte contracte avantajoase, între aceştia numărându-se Silviu Prigoană (PDL) şi Robert Negoiţă (PSD), iar impozitul forfetar este adesea criticat.

Deputatul PSD Robert Negoiţă spune că a "pierdut potenţial", nu şi nominal, că întregul bussines din domeniul imobiliar a trecut printr-o raţionalizare a cheltuielilor, inclusiv prin disponibilizări, dar că începe să profite de scăderea preţurilor terenurilor. "S-au rezolvat o mare parte dintre anomalii. A scăzut preţul la terenuri, spre exemplu, lucru care-l spun de foarte multă vreme că se va întâmpla şi s-a întâmplat în sfârşit", mai declară deputatul PSD, precizând că foloseşte momentul pentru a construi.

Negoiţă are "sentimentul" că piaţa "a ajuns la fundul sacului, deci nu mai există acea cădere, ori, de aici va urma o perioadă de stabilizare a acestui plafon pe care l-am atins". În ce priveşte introducerea impozitului forfetar, Negoiţă susţine că "impactul va fi devastator". "Faptul că la jumătatea anului vii să reglementezi o chestiune pentru anul în curs mie mi se pare un lucru mult prea grav, care nu poate să se întâmple într-o ţară normală, într-o ţară civilizată", susţine Negoiţă, care este şi şef al departamentului PSD pentru turism şi mediu de afaceri.

Deputatul Silviu Prigoană (PDL) declară, pentru NewsIn, că a "prevăzut" recesiunea şi şi-a luat măsuri de combatere a efectelor crizei. "Criza economico - financiară şi recesiunea mondială am prevăzut-o acum doi ani", susţine Prigoană. "Contabilii mei şi asociaţii nu au vrut să ia în considerare ce am spus, şi eu m-am dus pe ale mele. Eu mi-am făcut calculele din timp, că nu am o problemă cu recesiunea în momentul de faţă", explică deputatul PDL.

Prigoană susţine că toate proprietăţile sale sunt puse garanţii pentru creditele de la bănci, care se ridică la 30 de milioane de euro, iar reţeta de afaceri priveşte prestările de servicii, şi nu producţia. El recunoaşte că o parte importantă a afacerilor sale o reprezintă salubrizarea, unde contractele sunt "stabile", fiind încheiate cu fiecare asociaţie de proprietari.

Parlamentari cu afacerile pe minus - restructurări şi dispobilizări de personal 

Printre cei pe care criza i-a adus la un profit minim, sau chiar pe pierdere, se numără aleşii care au afaceri în domeniul producţiei de bunuri. Este cazul deputatului PSD Culiţă Tărâţă, care deţine mai multe afaceri, printre care în domeniul agriculturii şi al prelucrării lemnului. "Până acum nu am închis nicio firmă, dar să ştiţi că avem toate şansele", spune Tărâţă, amintind că are în jur de 30 de milioane de euro investiţi numai în producţiile şi culturile agricole şi că, în caz de secetă, se aşteaptă la o "pierdere fantastică".

"Marea majoritate a activităţii este agricultura şi zootehnia, aici nu poţi să iei măsuri, nu poţi să nu mai dai mâncare animalului. Reducerile de personal s-au efectuat prin pensionări, n-am fost încărcat la maximum, este aproape omul şi locul", spune Culiţă Tărâţă. Deputatul PSD precizează, pentru NewsIn, că, în prezent, are stocuri de marfă care nu se vând.

Totodată, social - democratul spune că "impozitul forfetar este una din marile greşeli politice", criticându-i atât pe ministrul de Finanţe Gheorghe Pogea, cât şi pe cel al Agriculturii Ilie Sârbu, pentru fondurile mici alocate agriculturii. "Agricultura României trebuie să producă mult, bun şi ieftin, numai că subvenţiile în agricultură nu s-au dat la timp, iar  bugetul ministerului Agriculturii este cel mai mic din ultimii 20 de ani", se revoltă deputatul PSD.

Totodată, deputatul PNL Relu Fenechiu, care are afaceri în vânzări IT şi construcţii, susţine că s-a "izbit de un un fenomen incredibil, acela că muncitorii cer să intre în şomaj". Explicaţia liberalului are nuanţe politice: "Guvernul prin politica actuală încurajează şomajul, în loc să încurajeze angajatorul. Muncitorul se duce în şomaj şi după aceea se duce şi lucrează la negru: Şi ia şi şomaj şi bani la negru".

Fenechiu mai declară că a disponibilizat personal, "cel puţin din vânzări, persoane de la marketing, şi persoane care făceau diverse activităţi conexe, inclusiv femei de serviciu şi paznici". El este de părere că "piaţa şi-ar putea reveni în a doua jumătate a anului 2010", numai că "marea problemă este a firmelor care au construit afacerile pe lucrări cu statul, pentru că aici investiţiile au scăzut dramatic".

Deputatul PNL Dan Ilie Morega declară, pentru NewsIn, că principala sa afacere priveşte o fabrică de pâine şi o moară. "A scăzut vânzarea de pâine şi de făină, dat fiind presiunea fiscală şi datorită acesteia foarte mulţi în domeniul morăritului şi panificaţiei îşi permit să facă evaziune, pentru că n-au altă şansă", susţine deputatul PNL.

Morega a afirmat că din 12 oameni pe care-i avea la moară, acum mai are cinci angajaţi şi a mai investit în afacere, cu ocazia crizei, circa cinci miliarde de lei vechi. Liberalul mai spune că până acum a închis o firmă de consultanţă managerială, de care nu a mai avut timp să se ocupe, dar şi o altă firmă de confecţii care a intrat pe pierdere.

Senatorul PSD Serioja Sorin Chivu a disponibilizat 40-50 de persoane dintr-o fabrică de producţie a profilelor pentru construcţii. "Cifra de afaceri a scăzut cu peste 30%  în primele luni ale anului. Mai am şi o altă activitate, sunt dealer Hunday, unde mi-a scăzut cu 40%, şi acolo lunar se înregistrează pierderi. În luna ianuarie mi s-a vândut un autoturism, dar îmi merge service-ul care întreţine şi mai acoperă din afacere", a explicat Chivu.

Senatorul PSD s-a pronunţat împotriva impozitului forfetar în sensul că există "un segment al companiilor multinaţionale, a greilor din economia românească, care după formula OUG 34 vin să plătească 10.000 de euro pe an, în condiţiile în care au o cifră de afaceri de sute de mii de euro pe lună".

"Cum avem băieţii deştepţi din energie, cum avem transportatorii şi distribuitorii de la Distrigaz, ăsta nu poate să plătească doar 10.000 de euro. După părerea mea, fiscal se dezechilibrează sistemul", a mai spus Chivu.

Senatorul UDMR Verestoy Attila, care este unul dintre cei mai mari jucători la Bursă din Parlament, a declarat că doar o parte din portofoliu a reuşit să şi-l salveze. "Am pierdut destul de mult, o parte din portofoliul de acţiuni am reuşit să le protejez, altă parte nu. Mai mult nu. O situaţie exactă nu pot să prezint acum, pentru că este un portofoliu destul de mare", spune Verestoy pentru NewsIn.

Deputatul PDL Cristian Boureanu a precizat că nu doreşte să vorbească despre afacerile personale în perioada campaniei electorale, iar senatorul PNL Dan Radu Ruşanu a susţinut că nu are timp pentru a discuta acest subiect.