Actori precum Beligan, Rebengiuc sau Albulescu, afectaţi de ordonanţa care interzice pensie plus salariu de la stat
Câteva sute de lei. La atât se reduc zeci de ani petrecuţi pe scenă, în faţa milioanelor de spectatori. Ordonanţa de Urgenţă care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat, emisă de noul Guvern al României, afectează şi artiştii. Mari actori ai teatrului românesc susţin că măsura este nedreaptă şi nedemnă pentru ei.
"Ieri am trimis o solicitare tuturor teatrelor din România, pentru a afla exact numărul actorilor pensionaţi care lucrează încă în teatre, iar în următoarele zile vom avea şi cifrele exacte", au declarat reprezentanţi ai UNITER.
Directorul Teatrului Naţional Bucureşti (TNB), Ion Caramitru, estimează la 200 numărul actorilor pensionaţi aflaţi încă în activitate la teatrele de stat. "Este o picătură de apă într-un ocean. Ar fi păcat de la Dumnezeu să nu mai poată lucra. Aceasta ordonanţă nu pică bine, pentru că noi vrem să ţinem aproape de teatru marii actori care au ieşit la pensie. Actorii sunt cea mai restrânsă categorie socială. Dacă la TNB sunt 17 actori pensionaţi, printre care Victor Rebengiuc, Mircea Albulescu, Sanda Toma şi Damian Crâşmaru, la alte teatre sunt, probabil, cel mult cinci", a precizat, pentru NewsIn, Caramitru.
Reacţii din partea actorilor nu au încetat să apară. "Recent am văzut în acest Guvern oameni cu averi considerabile despre care nu mi-am imaginat că se pot aduna în ţara aceasta şi, când mă gândesc la pensia mea nefericită, după o sută de ani de muncă, mă apucă un fel de tristeţe iremediabilă, cum zicea Topârceanu", a spus Radu Beligan.
"Eu nu stau la poarta teatrelor să cer! Sunt solicitat şi răspund cu plăcere la solicitări pentru că asta este meseria pe care o fac, şi o fac din tot sufletul şi din toată inima mea", a spus Victor Rebengiuc. Acesta a declarat că, împreună cu actori aflaţi în aceeaşi situaţie, va face apel la un jurist al UNITER, pentru a contesta Ordonanţa de Urgenţă.
În cadrul emisiunii "Realitatea te priveşte", Victor Ponta, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, a explicat care a fost mecanismul după care s-a gândit textul ordonanţei: "Sunt categorii care treceau de pe un post mai mic pentru o lună înainte de pensionare, cu ajutorul colegilor, pe un post mare, bine plătit, ieşeau la pensie de pe acel post mare şi, imediat ce ieşeau la pensie, pentru că pensia se calcula faţă de ultimul salariu, luau şi pensia şi se reangajau pe postul de la care au plecat. Luau şi pensia şi salariul, ceea ce e profund incorect." Acesta a mai adăugat: "Nu către actori a fost gândul nostru. Dacă cumva, din greşelile noastre de exprimare, intră şi actorii, o s-o scoatem imediat."
"Când am spus 'venituri' nu ne-am gândit la contracte care se încheie pe legea dreptului de autor sau pe Codul Civil. Catregoric îndreptăm lucrul acesta. Noi nu ne-am referit în niciun caz la actori", a conchis Ponta.
În cadrul aceleiaşi emisiuni, Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa, a spus că această ordonanţă scoate la iveală un deficit al Guvernului care pleacă de la lipsa de dialog social. "Dacă o asemenea ordonanţă s-ar fi discutat cu actorii, social, semnalam disfuncţionalităţile pe text. Textul legii este nefericit pentru că se leagă de întreaga instituţie bugetară deşi ar fi trebuit să fie orientată către instituţiile central-administrative şi locale pentru că la ele se referea cu prioritate. Faptul că se cumulează pensia cu un venit salarial nu are nicio importanţă cât timp este în structura diferenţiată a sectorului privat", a completat acesta.
Potrivit ordonanţei de guvern publicată luni în Monitorul Oficial, pensionarii pentru limită de vârstă nu pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesională, indiferent de nivelul lor, dacă acestea sunt obţinute din exercitarea unor funcţii remunerate în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritorială. Angajaţii de la stat care cumulează pensia cu salariul trebuie să decidă în 15 zile la care dintre cele două venituri renunţă.