MENIU

62 de milioane de germani au fost aşteptaţi, duminică, la secţiile de votare

Foto: RTV

Germania şi-a ales, duminică, viitorul Parlament. Creştin-democraţii Angelei Merkel şi social-democraţii lui Frank Walter Steinmeier s-au luptat să impună următorul cancelar.

62 de milioane de germani şi-au desemnat, duminică, reprezentanţii în noul Parlament, care alege viitorul cancelar. Angela Merkel a pleacat în cursa electorală din postura de favorită, dar avantajul ei s-ar putea topi, dacă nehotărîţii trec în tabăra lui Steinmeier. În săptămâna dinaintea alegerilor, unul din cinci germani ezita între Merkel şi Steinmeier.

Potrivit celui mai recent sondaj de opinie, Merkel ar câştiga detaşat, cu 57% din voturi, dacă germanii ar alege cancelarul prin vot direct.

În Germania, sistemul electoral este mai complicat ca în România. Nemţii au în acelaşi timp şi vot uninominal, şi vot pe liste. Din această particularitate rezultă o ciudăţenie: numărul de parlamentari variază de la o legislatură la alta.

Bundestagul are cel puţin 598 de locuri. 299 dintre deputati sunt aleşi uninominal, iar tot atâţia intră în Parlament de pe liste. Însă toţi candidaţii care obţin peste 50 la sută din voturi în colegiile lor, intră automat în Parlament, chiar dacă partidele lor nu trec pragul electoral. Şi chiar dacă formaţiunile din care provin ar avea dreptul la mai puţine mandate, potrivit regulii proporţionalităţii.

Angela Merkel ar putea fi sigură de victorie, doar dacă va obţine, împreună cu aliaţii ei, 48% din voturi, potrivit primelor exit-poll-uri. În caz contrar, va fi mare agitaţie pe scena politică de la Berlin, unde politicienii vor fi nevoiţi să aştepte redistribuirea, ca să vadă exact care va fi componenţa noului Parlament şi să formeze noi alianţe. Nu este aşadar exclus ca Angela Merkel şi Frank Walter Steinmeier să guverneze din nou împreună.

Mai multe articole despre:
Germania secţii de votare