MENIU

6.000 de manifestanţi au protestat la Tbilisi, pentru a şasea zi consecutiv

Foto: evz.ro

Circa 6.000 de manifestanţi georgieni au protestat marţi pentru a şasea zi consecutiv cerând demisia preşedintelui Mihail Saakaşvili, care a acuzat Rusia că se află în spatele acestei mobilizări, relatează AFP.

Organizatorii manifestaţiilor au anunţat că vor instala noi corturi în stradă, după cele 20 întinse luni. "Vom ridica un nou camping astăzi (marţi - n.red.) şi vom continua astfel în fiecare zi", a declarat opozantul Levan Gaceciladze, candidat de opoziţie la alegerile prezidenţiale din 2008. Noile corturi vor fi instalate în faţa sediului televiziunii publice georgiene, a precizat el.

Circa 1.000 de persoane s-au reunit în jurul acestei clădiri, construind patru "celule" şi blocând una dintre principalele străzi din Tbilisi.
Mii de susţinători ai opoziţiei au ieşit în stradă de joi, ceea ce reprezintă cea mai amplă mişcare de protest din această ţară după conflictul dintre Rusia şi Georgia, din luna august.

În paralel, Saakaşvili a acuzat marţi Rusia că în ultimele săptămâni şi-a consolidat forţele din republicile separatiste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia şi a sugerat că tot Rusia este cea care finanţează şi protestele de la Tbilisi. "Concentrarea de forţe militare ruse în Georgia este şi mai mare decât în august, deşi nu există nicio ameninţare militară", a declarat el. "Totul are legătură cu evenimentele interne actuale. Dar, aşa cum au arătat cele mai recente evenimente, nu contează sumele de bani care provin din străinătate, Georgia este o ţară stabilă şi este imposibil să fie create probleme grave"a adăugat Saakaşvili.

Autorităţile georgiene au afirmat în repetate rânduri că Rusia susţine financiar mişcările care urmăresc să îl îndepărteze de la putere pe Saakaşvili. Dar opozanţii neagă că ar fi ajutaţi de Moscova. Ei îl acuză, în schimb, pe preşedinte că nu a gestionat bine conflictul cu Rusia şi a devenit din ce în ce mai autoritar după sosirea sa la putere, în 2003.

"Am petrecut noaptea aici pentru că trebuie să plece. L-am susţinut în timpul Revoluţiei Trandafirilor, dar în prezent a trădat poporul, nu a făcut nimic pentru popor", a declarat Tariel Ghegulia, în vârstă de 58 de ani.
Prezenţa opozanţilor pe străzi a scăzut semnificativ în weekend, la mai puţin de 4.000 de persoane, faţă de 60.000 joi, dar a crescut din nou luni (20.000 de protestari).