MENIU

40 de universităţi din ţară sunt ''bolnave'' de nepotism

Foto: RTV

Viitorul cod al Educaţiei atacă nepotismul universitar, dar în foarte mică măsură. Ministerul Educaţiei vrea ca funcţiile de conducere dintr-o universitate să nu mai fie ocupate de două persoane care sunt în acelaşi timp soţ şi soţie sau tată şi fiu. În schimb, nepoţii, fraţii, cumnatele sau finii vor putea lucra în continuare cot la cot, ocupând chiar funcţii de conducere în aceeaşi universitate.

Nepotismul a îmbolnăvit peste 40 de universităţi din ţară, spune un raport al Coaliţiei pentru Universităţi Curate. În plus, posturile scoase la concurs sunt ''cu dedicaţie'', dar beneficiază de acoperire legală.

De exemplu, la Universitatea din Bucureşti sunt peste o sută de clanuri de familie, iar alte cinsprezece regăsim la Universitatea Politehnica. Tot in Capitală, la Universitatea de Ştiinţe agronomice şi Medicina Veterinară, la Universitatea de medicină şi farmacie sau la SNSPA, 30%din angajaţi sunt rude.

Situaţia se repetă în aproape toată ţara. Spre exemplu, la Universitatea Eftimie Murgu din Reşita, Universitatea Constantin Brancuşi din Târgu Jiu sau la Universitatea din Craiova. Acolo, foarte multe rude de gradul I sau II, de la fii şi fiice şi până la verişoare şi nepoti au fost angajate în structuri conduse de părinţii lor, care ocupă funcţii de decizie la nivelul rectoratului, decanatelor şi catedrelor.vAceeaşi situaţie, de altfel, şi la Universitatea Lucian Blaga.

Raportul identifică si câteva universităţi unde nu se predă nepotismul. De exemplu, Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport din Bucuresti. Una dintre concluziile raportului este că nepotismul ridică semne de întrebare cu privire la obiectivitatea promovărilor şi a evaluărilor colegiale. Acolo unde unul dintre membrii familiei ocupă o funcţie de conducere, aceasta poate afecta negativ inclusiv distribuţia normelor didactice şi, implicit, a veniturilor.