30% din culturile agricole au fost distruse de secetă, potrivit Ministerului Agriculturii
Despăgubirile pe care statul trebuie să le acorde fermierilor ale căror culturi au fost afectate de secetă se ridică la circa 800 de milioane de lei. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, din cele aproximativ şapte milioane de hectare de teren cultivate anul acesta, 30% au fost compromise de secetă.
Într-un top al judeţelor grav afectate de secetă, Călăraşiul se află pe primul loc. Aproape 300.000 de hectare de cereale au fost pârjolite. Urmează apoi judeţul Galaţi, cu peste 250.000 de hectare de culturi distruse.
În Vaslui, seceta a afectat 247.000 de hectare. În judeţele Buzău, Ialomiţa, Constanţa, Teleorman, Arad şi Vrancea, seceta a compromis peste 100.000 de mii de hectare. În total, la nivelul ţării au fost afectate de secetă aproape 2,6 milioane de hectare de culturi.
În toate aceste zone, există suprafeţe distruse de secetă pentru care statul nu va acorda niciun leu despăgubire. Asta pentru că, potrivit legii, doar fermierii care şi-au asigurat culturile împotriva calamităţilor pot recupera o parte din pagube. Nivelul maxim al despăgubirii care se acordă este de 70% din cheltuielile efectuate până la data producerii fenomenului.
Până când fermierii vor primi aceşti bani, însă, va mai trece timp. Potrivit legii, Ministerul Agriculturii sesizează Guvernul, care, în funcţie de calamităţile naturale şi de mărimea zonelor afectate, declară stare de calamitate. Elaborarea hotărârii de guvern se face pe baza informaţiilor primite de la Administraţia Naţională de Meteorologie privind intensitatea secetei şi pe baza informaţiilor de la direcţiile agricole din ţară privind suprafeţele afectate.