MENIU

2,5 milioane de tone de reziduuri otrăvesc aerul şi pânza freatică din Târnăveni

Foto: RTV
Bombă ecologică pe malul Tîrnavei Mici, în judeţul Mureş

Bombă ecologică pe malul Târnavei Mici, în judeţul Mureş. Munţii de deşeuri ai fostului combinat chimic Bicapa din Târnăveni otrăvesc aerul şi apa. 2,5 milioane de tone de reziduuri cancerigene se scurg în pânza freatică şi riscă să ajungă în râul Târnava Mică, de unde poluarea s-ar extinde până în Dunăre şi Tisa.

Fostul combinat chimic, care a avut peste 6.000 de angajaţi, otrăveşte acum totul în jur. Oamenii din Târnăveni şi din comunele învecinate respiră şi beau zi de zi crom hexavalent, o substanţă cancerigenă.

Combinatul care producea carbid sau substanţe pentru industria vopselurilor a fost închis în urmă cu opt ani. Conform legii, neutralizarea celor peste 2,5 milioane de reziduuri toxice revine poluatorului. Însă aceasta este greu de stabilit din cauza situaţiei juridice incerte a fostei platforme chimice. "Noi suntem conştienţi că este un mare pericol (...), dar nu putem să ne asumăm responsabilitatea", a declarat primarul din Târnăveni, Adrian Matei. 

Conform unor estimări, pentru punerea în siguranţă a batalurilor de steril este nevoie de circa şase milioane de euro. Încă zece milioane de euro ar fi necesari pentru neutralizarea munţilor de deşeuri.