1.908 de clădiri din Bucureşti ar putea fi grav afectate sau s-ar putea prăbuşi în cazul unui seism major, dezvăluie presa de astăzi
Lista Primăriei Capitalei a clădirilor cu risc seismic a fost de curând umflată cu încă 1.900 de imobile, astfel încât acum ar ieşi calculul victimelor prezise de Oprescu: 500.000. Cei mai mulţi locatari nu reuşesc să afle în ce categorie de risc le-a fost încadrat imobilul. 1.908 imobile din Bucureşti ar trebui să intre în consolidare în maximum zece ani, potrivit unei liste apărute pe pagina de Internet a Primăriei Municipiului Bucureşti. Lista a fost postată lângă cele care cuprind imobilele încadrate în clasele I, II, III sau IV de risc seismic, care însumează aproape 800 de clădiri. Aceste clădiri au primit termen-limită în care ar trebui să fie consolidate, numai că gradul de urgenţă nu este specificat în lista afişată pe site-ul Primăriei Capitalei. Întrebat de Cotidianul care este starea acestor imobile, arhitectul Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, a explicat că „ele ar putea suferi avarii uşoare sau grave sau chiar să se prăbuşească în cazul unui cutremur puternic“.
Cum rămâi în viaţă la cutremur
Cutremurul de sâmbătă seara a demonstrat că din cauza panicii sistemele de comunicaţie se blochează, iar cei care trebuie să intervină au şi ei probleme. Comunicarea a fost principalul domeniu care a cedat. Panica românilor a arătat că dimensionarea reţelelor de telefonie este la limită. Au fost unele zone în care blocajul a durat câteva minute, iar în altele, peste o jumătate de oră. O altă problemă a fost solicitarea apelului de urgenţă 112. „Cel mai important este ca lumea să ştie că la 112 se sună pentru o situaţie de urgenţă, nu pentru informare. Informarea este de competenţa televiziunilor, prin care se transmit comunicate şi sfaturi în astfel de cazuri”, a declarat pentru Adevărul secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat. Adevărul prezintă şi principalele metode prin care cei surprinşi de un seism puternic îşi pot salva viaţa.
Comunicaţiile au căzut pe scara Richter
În România, de la isteria telefoniadei cauzate de un banal cutremur până la un blocaj major al liniilor fixe şi mobile este un pas infim. Grav nu este că oamenii n-au mai putut afla imediat cum au suportat rudele cutremurul, avertizează specialiştii, ci faptul că serviciul 112 nu a mai putut fi apelat sau că toate staţiile seismice şi sistemele de avertizare seismică din România funcţionează pe linii de comunicaţii comerciale. De ce? Pentru că liniile dedicate sau prin satelit costă prea mult. În timp ce ministrul de Interne, Dan Nica, a ordonat o anchetă la companiile de telecomunicaţii, pentru a afla cauzele blocajului, reprezentanţii firmelor de telecom dau vina pe suprasolicitarea reţelelor de către abonaţi. „Problema e că la un cutremur mare, de 7 pe scara Richter, pică tot. Se face întuneric", caracterizează specialiştii situaţia telecomunicaţiilor strategice. Una dintre instituţiile care au fost afectate de blocajul telecomunicaţiilor a fost şi Institutul Naţional pentru Fizica Pământului, unde sunt centralizate toate datele seismice din România şi de unde sunt emise semnale de avertizare către instituţii internaţionale sau către Centrala Nucleară de la Cernavodă, precizează România Liberă. Institutul condus de Gheorghe Mărmureanu are şi un sistem de avertizare seismică, bazat pe datele culese din toată ţara. El beneficiază de o linie specială de comunicaţii doar către Centrala Nucleară de la Cernavodă. Este însă o picătură într-un ocean, dă de înţeles Mărmureanu: în alte ţări, sistemul de distribuţie de gaze şi de electricitate, protecţia civilă, guvernul, preşedinţia, oraşele mari şi spitalele sunt toate conectate la institutele seismice, pentru a fi avertizate şi a lua măsuri de protecţie, potrivit România Liberă.
Legiunea Secuiască - acţiuni paramilitare din Cheile Bicazului până în Bolivia amazoniană
Uciderea cetăţeanului român Magyarosi Árpád de către forţele speciale boliviene îndreaptă din nou privirile spre Legiunea Secuiască (LS). Gruparea, al cărui membru fondator este şi Magyarosi Árpád, înfiinţată în Ungaria, are drept scop „apărarea Ţinutului Secuiesc, a democraţiei, dreptăţii, libertăţii şi făurirea statului de drept”. LS este o organizaţie paramilitară înfiinţată în anul 2002, în localitatea Palhalma din Ungaria, de cetăţenii români Tamás Horváth şi Tibor Révész şi are sediul permanent în oraşul Dunaújváros. Începând din 2007, despre activitatea LS au început să relateze ziarele din Transilvania, care au reţinut că membrii legiunii se antrenează în Munţii Ciucului şi în Cheile Bicazului, sub nasul SRI, care nu a întreprins nicio contramăsură. LS este înfiinţată în conformitate cu Constituţia Ungariei, care stipulează în articolul 63 dreptul la liberă asociere. Conform statutului, LS este o organizaţie suverană, care creează miliţii de apărare a cetăţenilor şi nu serveşte unor scopuri politice, deşi militează pentru „apărarea” Ţinutului Secuiesc. Membrii LS trebuie să fie obligatoriu persoane de origine secuiască şi sunt racolaţi preponderent din rândul tinerilor intelectuali plecaţi la muncă în Ungaria. Unii sunt recomandaţi de preoţii bisericilor din Ardeal, romano-catolică, calvină sau unitariană, cu activitate militantă în rândul CNS. LS are circa 5.000 de membri. În taberele de antrenament, majoritatea organizate în locuri izolate din pusta de pe interfluviul Tisa-Dunăre, se face o pregătire sportivă complexă. Sporturile extreme, raftingul, căţărarea liberă sau coborârea în rapel, schiul montan sau coborârea alpină, orientarea şi supravieţuirea în teren dificil sunt organizate în Ţinutul Secuiesc, în preajma Băilor Harghita, sub acoperirea antrenamentelor unor cluburi sportive din Ungaria. Finanţarea LS se face în primul rând din fonduri private, se arată în amplul material publicat de Gardianul.
Falimentarul Felix
Pentru că nu mai are bani, după ce a pierdut 34 de milioane de euro din proasta administrare a transmisiilor meciurilor de fotbal din Liga I, Dan Voiculescu vrea să fie salvat de la faliment de către Consiliul Concurenţei (CC). „Felix Falitu’” doreşte ca preşedintele CC, Gheorghe Oprescu, să anuleze contractul dintre Antene şi Ligă. Dacă manevra obscură pusă la cale de Felix va fi realizată cu sprijinul lui Oprescu, atunci gajul de 3,5 milioane de euro depus de Voiculescu într-un cont al Ligii va fi recuperat de şeful Antenelor. Primul efect va fi falimentarea cluburilor de fotbal, al căror buget se compune, în proporţie de 50%, din drepturile de televizare. Gheorghe Oprescu este în acest moment un preşedinte ilegal, mandatul lui fiind expirat din martie 2009. Şeful CC se află acum la mâna lui Dan Voiculescu, acesta promiţându-i sprijin pe lângă Mircea Geoană pentru a-şi păstra funcţia. Concret, şeful conservatorilor şi vicepreşedintele Senatului şi-ar dori să scape, pe motiv de monopol, de contractul cu Liga I, pe care nu-l poate onora. Apoi, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, Voiculescu vrea să apară din nou la licitaţia privind drepturile de televizare a Ligii I pe care s-o câştige la preţ mic, de criză, susţine Ziua.
Victor Rebengiuc le pune românilor un diagnostic nemilos: „Nemâncaţi şi pomanagii“
După 20 de ani de când a făcut gestul simbolic de a oferi un sul de hârtie igienică celor care s-au murdărit la gură cântând regimul comunist, actorul Victor Rebengiuc dă un interviu ziarului Gândul în care vorbeşte fără milă despre boala care macină poporul român. „Suntem nişte nemâncaţi şi nişte pomanagii. Ne place pomana, ne plac foloasele fără prea multă muncă şi fără nicio responsabilitate”, spune actorul, sătul de obiceiurile pământului şi de obsesia naţională a micului gratuit. El constată că, deşi material stăm mai bine, la 20 de ani de la Revoluţie, România este „degradată moral“. Victor Rebengiuc vorbește despre noul Guvern „de incompetenţi”, despre obsesia naţională „Gigi Becali”, despre degradarea mass-media, ce produce, la rândul ei, degradarea spirituală a societăţii româneşti. Nu în ultimul rând, dezvăluie cum trăieşte „viaţa pe timp de criză“, găsind salvarea în cultură, în gătit şi mâncat sănătos, în comunicarea pe internet, prin Facebook, potrivit Gândul.
Strategia ANAF pentru colectare mai bună: „Marketing fiscal agresiv" şi uniforme
Puterea Gărzii Financiare va fi sporită, iar comisarii ar urma să poarte uniforme şi să lucreze în trei schimburi, să aibă competenţa să oprească în trafic maşini despre care au anumite indicii că transportă mărfuri fără documente. Totodată, controalele nu se vor diminua după introducerea impozitului forfetar. De asemenea, contul unic de plată a impozitelor va fi desfiinţat. Astfel, companiile vor plăti în ordine datoriile curente, cele restante şi, ulterior, dobânzile aferente. În ceea ce priveşte stategia de îmbunătăţire a colectării pentru anul în curs, se va opera „un marketing fiscal agresiv". Acestea sunt câteva dintre planurile pentru acest an ale noului şef al Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală, Sorin Blejnar. Într-un interviu acordat Business Standard, Blejnar a precizat că toate aceste prevederi fac parte dintr-un act normativ ce ar urma să fie promovat.
Moştenitorul secret al lui Ceauşescu
După doi ani de investigaţii, Evenimentul Zilei l-a descoperit şi îl prezintă astăzi pe Daniel Valentin, cel mai misterios membru al clanului Ceaușescu. Daniel Valentin Ceauşescu s-a născut în Bucureşti, în 1981, şi este nepotul direct a lui Nicolae şi al Elenei Ceauşescu. În jurul copilului lui Valentin Ceauşescu şi al Iordanei Borilă s-a păstrat un relativ mister înainte de Revoluţie şi un secret total în ultimii 20 de ani, timp în care a locuit şi a studiat în SUA. A trăit aproximativ 18 ani într-o pribegie anonimă impusă de mama sa, Iordana (Dana) Borilă. Acest adevărat autoexil este justificat de Iordana prin spaima că furia poporului, aşa cum au simţit-o urmaşii şi apropiaţii cuplului dictatorial în primul an de după Revoluţie, s-ar putea răsfrânge şi asupra unicului nepot, de la acea vreme, al lui Nicolae Ceauşescu. Este fizician, ca şi tatăl său, şi s-a întors de curând în România, ascunzându-şi identitatea şi ferindu-se de expunerea în public. Un public care în 1989 era doar o mulţime furioasă din vuietul căreia Iordana a reţinut o „promisiune” înspăimântătoare pentru viitorul copilului său: „Să ajungă să stea într-un orfelinat de-al lui Ceauşescu, să vadă şi el condiţiile în care au stat copiii poporului atâţia ani!”. Acum, la aproape 20 de ani după plecarea intempestivă din ţară, Iordana şi fiul său au rămas cu neîncrederea în oameni şi merg prin Bucureşti doar cu ochii ascunşi sub ochelari fumurii. Circulă cu mijloacele de transport în comun, dar se aşază, mai mereu, pe scaunele din spatele vatmanului pentru a-şi feri privirea de a celorlalţi călători.
Hrebenciuc Jr., atacat în faţa casei
După un scenariu identic cu acela din cazul lui Gigi Becali, hoţii i-au furat maşina lui Andrei Hrebenciuc, în timp ce acesta coborâse să deschidă poarta şi lăsase cheile în contact. Fiul deputatului PSD Viorel Hrebenciuc avea toate actele de identitate în torpedoul maşinii lui, un BMW seria 6, evaluat la 60.000 de euro. Sursele ziarului Cancan au dezvăluit, în exclusivitate, că hoţii au acţionat ca în cazul unui alt furt, mult mediatizat în ultima vreme, cel al Mercedes-ului lui Gigi Becali.
Iri, în club cu gagicile
Irinel Columbeanu s-a distrat de minune, sâmbătă noaptea, într-un club de fiţe din Capitală, departe de ochii soţiei sale, Monica. El s-a întreţinut, preţ de câteva ore, cu o focoasă brunetă care i-a cântat în strună. Cei doi au râs şi au glumit stând lipiţi unul de celălalt şi sorbind din paharele cu şampanie. Atât de acaparat a fost Irinel de domnişoara de lângă el, încât ceilalţi meseni nu au fost băgaţi în seamă nici măcar un moment, dezvăluie Click!.
Cheeky Girls, într-un nou concurs de dans?
Şefii postului britanic de televiziune BBC le vor pe gemenele Irimia in varianta englezească a emisiunii „Dansez pentru tine", scrie Libertatea. Potrivit săptămânalului britanic People, şefii postului de televiziune BBC din Regatul Unit le vor pe cele două gemene, în vârstă de 25 de ani, în emisiunea Strictly Come Dancing. „Şefii de la BBC sunt conştienţi că Monica şi Gabriela Irimia sunt cam vulgare, însă publicul le adoră”, a declarat o sursă, pentru publicaţia menţionată.