Un mister vechi de peste două milioane de ani, explicat
Acum trei milioane de ani, o stea uriaşă a explodat în galaxia noastră la 300 de ani lumină. Supernova a fost atât de aproape de planeta noastră încât strămoşii noştri probabil au văzut cum cerul s-a luminat.
În sistemul nostru solar încă există particule de praf stelar, unele particule intrând în atmosfera terestră. Descoperirea acestor rămăşiţe din adâncul oceanului îi va ajuta pe cercetători să afle informaţii despre un eveniment cosmic care a schimbat Pământul acum milioane de ani. În 2004, cercetătorii au descoperit rezidurile acestea în Oceanul Pacific, dar până astăzi cercetătorii nu au fost siguri cu câţi ani în urmă a explodat supernova în spaţiu, deoarece crusta pe care se află resturile creşte cu un milimetru în fiecare an.
În noul studiu, cercetătorii au reuşit să determine acum cât timp a explodat steaua şi cât timp a călătorit sistemul nostru solar prin rămăşiţele ei.
Timpul pe care sistemul solar l-a petrecut în rămăşiţele planetei coincide cu un eveniment de extincţie din oceanele de pe Terra, precum şi o perioadă de răcire globală.
Pentru a obţine rezultatele, cercetătorii au utilizat un tip de sedimente din Oceanul Pacific care creşte 10-20 de metri la câteva milioane de ani. Aceştia au căutat atomii unui izotop radioactiv de fier-60.
Fierul-60 nu este produs pe Pământ, acesta fiind produs doar de explozia unei stele masive.