UIMITOR: A fost desoperită o nouă planetă pitică în SISTEMUL SOLAR
Un corp ceresc inghetat gasit la mare distanta de Pluto ridica noi intrebari despre istoria cosmosului si ar putea extinde limita Sistemului Solar, arata un studiu publicat recent in revista Nature.
Astronomii au descoperit o posibila planeta pitica care orbiteaza Soarele la o distanta mult mai mare de astru decat Pluto, reprezentand cea mai distanta traiectorie cunoscuta pana acum, scrie hotnews.ro.
Corpul recent identificat impreuna cu Sedna, un obiect similar aflat la mare distanta de Soare si descoperit in urma cu un deceniu, redefinesc teoriile cu privire la formarea Sistemului Solar.
"Ne arata ca exista lucruri pe care nu le stim despre Sistemul Solar, si e vorba de lucruri importante", arata Chad Trujillo, un astronom de la Observatorul Gemini din Hilo (Hawaii), care a descoperit corpul ceresc impreuna cu asronomul Scott Sheppard de la Institutul Carnegie pentru Stiinte din Washington DC (SUA).
"Incepem sa vedem ce este dupa ceea ce noi consideram marginea", a adaugat Trujillo.
"Este o descoperire majora", considera astronomul Michael Brown de la Institutul pentru Tehnologie din California, cu sediul in Pasadena (SUA).
"Am cautat alte obiecte ca Sedna de mai bine de 10 ani". Gasirea unui alt astfel de obiect reduce sansele ca Sedna sa fie o intamplare, arata Brown.
Insa astronomii trebuie sa vina acum cu idei pentru a explica cum aceste obiecte isi pastreaza orbita in jurul Soarelui desi se afla la o distanta atat de mare.
Nou identificatul obiect cosmic a primit numele oficial de 2012 VP113, insa echipa care l-a descperit il numeste VP sau "Biden", dupa numele vice-presedintelui american Joe Biden. Cercetatorii vor propune Uniunii Astronomice Internationale (IAU), organizatia responsabila cu nomenclatura cereasca, un nume pentru obiectul spatial, insa acest lucru se va intampla peste cativa ani, dupa observatii indelungate pentru stabilirea cu precizie a orbitei.
Portiunea planetara clasica a Sistemului Solar se termina la Neptun, care orbiteaza in jurul Soarelui la o distanta de circa 30 de ori mai mare decat cea dintre Pamant si Soare, un etalon cosmic cunoscut ca unitate astronomica (UA). O unitate astronomica este de circa 150 milioane de kilometri.
Dupa Neptun domneste un taram de corpuri inghetate, cunoscut ca Centura Kuiper, care include Pluto. Aceasta zona se intinde intre circa 30 si 50 UA. Iar mai departe se intinde Norul lui Oort, cu Sedna la marginea interioara si cu comete.
Sedna nu se apropie niciodata de Soare la o distanta mai mica de 76 UA. 2012 VP113, desi se afla tot in zona interioara a Norului lui Oort, este si mai indepartat, cu periheliul (cel mai apropiat punct fata de Soare de pe orbita) la 80 UA.
Corpul ceresc este atat de indepartat incat, atunci cand Sheppard l-a reperat pentru prima data, a fost cel mai lent corp ceresc pe care l-a vazut vreodata. Cu cat ceva se afla mai departe, cu atat pare ca se misca mai incet pe cer. Trujillo si Sheppard au vanat obiecte spatiale indepartate cu Dark Energy Camera, o camera de 520 megapixeli fixata pe telescopul Blanco de 4 metri de la Observatorul Inter-american Cerro Tololo din Chile.