Stephen Hawking: Găurile negre ar putea asigura necesarul de energie al întregii planete
Fizicianul britanic Stephen Hawking susține căp putem asigura necesarul de energie al întregii planete prin aducerea unei mini-găuri negre pe orbita Pământului.
Hawking susține că micile găuri negre, a căror masă nu o depășește pe cea a unui munte, ar putea asigura întregul necesar de energie al planetei, cu câteva condiții, desigur: să demonstrăm că astfel de mini-găuri negre există, să le depistăm și să le aducem pe orbita terestră și nu în ultimul rând să dispunem de tehnologia necesară pentru a le exploata în siguranță.
"Din punct de vedere tehnic această ideea nu este greșită, însă este adevărat că nu este foarte ușor de pus practică, cel puțin pentru următorii 10.000 de ani", a comentat fizicianul Sabine Hossenfelder, citat de agerpres.ro.
Inițial, oamenii de știință au considerat că găurile negre sunt aglomerări de materie atât de dense încât nimic, nici chiar lumina, nu poate scăpa de sub imperiul lor gravitațional. Apoi, în 1974, Stephen Hawking a publicat teoria potrivit căreia, în timp, găurile negre emit particule cuantice — așa-numita radiație Hawking.
Cele mai masive găuri negre din Univers, monștri a căror masă este de miliarde de ori mai mare decât a Soarelui, se află poziționate în inima galaxiilor, așa cum este cazul găurii negre Sagittarius A, din centrul Căii Lactee. Alte găuri negre mai puțin masive — de aproximativ de 10 ori mai masive decât Soarele — sunt răspândite ici-colo prin Univers, conform lui Sabine Hossenfelder. Astfel de găuri negre sunt mai reci și emit la rândul lor radiația Hawking. Dacă există găuri negre supermasive și găuri negre cu masa de aproximativ 10 ori mai mare decât a Soarelui, oamenii de știință s-au gândit că ar putea exista și găuri negre relativ mici, care ar fi mai fierbinți și implicit ar emite mai multă radiație Hawking.
"O gaură neagră cu masa unui munte ar furniza raze-X și radiație gamma de aproximativ 10 milioane de megawați, suficient pentru a asigura nevoia de energie electrică a întregii planete", conform lui Hawking. "Desigur, însă, că nu ar fi ușor să exploatezi o asemenea sursă de energie. O astfel de mini-gaură neagră nu poate fi ținută, spre exemplu, într-o centrală electrică pentru a-i valorifica potențialul. Pur și simplu ea ar cădea prin podea și nu s-ar opri până nu ar ajunge în centrul Pământului", conform celebrului astrofizician.