Sonda americană Maven va ajunge luni pe orbita planetei Marte
Sonda americană Maven, prima care are ca scop să lămurească misterul pierderii unei mari părți din atmosfera marțiană în trecut, va ajunge luni, 22 septembrie, pe orbita planetei Marte, a anunțat miercuri NASA, preluată de AFP, informează AGERPRES.
Maven ( Mars Atmosphere and Volatile Evolution) va atinge orbita marțiană după o călătorie de zece luni și 711 milioane de kilometri parcurși.
"Până acum totul se desfășoară bine în privința funcționării sondei și a instrumentelor de la bord", a spus David Mitchell de la Centrul Goddard pentru zboruri spațiale al NASA, care răspunde de proiectul Maven.
Odată ajunsă pe orbita provizorie, sonda va începe o perioadă de cinci săptămâni de calibrare a instrumentelor. Ea se va plasa apoi pe o orbită eliptică definitivă, urmând să facă observații de la toate latitudinile și toate straturile atmosferei înalte marțiene, de la o înălțime de la 150 km la peste 6.000 km.
"Misiunea Maven urmărește să lămurească unde s-au dus toată apa și bioxidul de carbon care se găseau pe Marte în trecutul îndepărtat", a spus Bruce Jakosky de la Universitatea Colorado, principalul om de știință participant la proiectul Maven. 'Sunt probleme importante pentru înțelegerea istoriei planetei Marte, de la climă la posibilitatea existenței a cel puțin unei vieți microbiene', a adăugat el.
"Când exista apă din abundență pe Marte — cum arată numeroase indicii—, planeta trebuie să fi avut o atmosferă mai densă, care producea gaze cu efect de seră, având ca rezultat încălzirea", a subliniat Jakosky.
Analizând actuala dinamică a atmosferei înalte marțiene, s-ar putea înțelege schimbările survenite de-a lungul timpului, potrivit oamenilor de știință.
Maven, misiune finanțată cu 671 de milioane de dolari, este dotată cu opt instrumente, printre care un spectrometru de masă pentru determinarea structurilor moleculare ale gazelor atmosferice și senzorul SWEA (Solar Wind Electron Analyser), care va analiza vântul solar.