MENIU

La ce ne gândim în momentul MORȚII? Prima înregistrare care dezvăluie ce se înâmplă în creierul unui muribund

Cercetătorii canadieni au surprins, în premieră, ce se întâmplă în creierul unui om în momentul decesului. Totul s-a petrecut mai mult din întâmplare, când un pacient căruia i se făcea EKG a suferit un stop cardiac și a murit.

Cercetătorii din Vancouver au reușit astfel să surprindă activitatea cerebrală a pacientului de 87 de ani, care suferea de epilepsie, chiar în ultimele clipe.

Folosind rezultatele unui test de electroencefalogramă (EEG), ei au putut determina ce s-a întâmplat în creier în cele 30 de secunde înainte și după ce inima sa a încetat să mai bată, scrie LadBible.

O primă interpretare a datelor sugerează că vechea poveste potrivit căreia viața rapid în fața ochilor ar putea fi oarecum reală, după cum indică o creștere a „oscilațiilor gamma”.

Acestea sunt legate de regăsirea amintirilor și a viselor, ceea ce ar putea sugera că pacientul retrăia experiențe din trecut, înainte de a muri. Autorul principal al studiului - publicat în jurnalul Frontiers in Aging Neuroscience - dr. Ajmal Zemmar, este de părere că „prin generarea de oscilații implicate în regăsirea memoriei, creierul poate face o ultimă trecere în revistă a evenimentelor importante din viață chiar înainte de a muri, similare cu cele raportate în experiențele în apropierea morții”.

Imaginile susprinse în mommentul decesului unui pacient în vârstă de 87 de ani (Frontiers in Ageing Neuroscience)
 

Studiul a arătat modificări similare ale undelor cerebrale între șobolani în momentul morții - dar este prima dată când a fost detectat la om. Cu toate acestea, la fel ca în majoritatea studiilor, echipa spune că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a oferi rezultate mai concludente.

De asemenea, este important de menționat că datele se concentrează doar pe un singur studiu de caz, iar creierul pacientului a fost deja afectat de epilepsie.

Prin urmare, profesioniștii nu pot spune cu adevărat dacă același lucru s-ar întâmpla cu o altă persoană, aproape de momentul morții lor. 

 

Mai multe articole despre:
momentul mortii la ce te gandesti ultimul gand