MENIU

MEDUZA este celebrată de ZIUA PAMANTULUI cu un GOOGLE DOODLE

MEDUZA este celebrată de ZIUA PAMANTULUI cu un GOOGLE DOODLE

MEDUZA face parte din Cnidaria (încrengătură în clasificarea științifică). Are diferite morfologii care reprezinta mai multe clase Cnidariene: Scyphoza(peste 200 specii), Stauroza (50 specii), Cuboza (20 specii) si Hydroza (1000-1500 specii). Meduzele se gasesc in toate oceanele de la suprafata pana in adancuri.

MEDUZA. Unele meduze pot fi gasite in apa dulce, sunt specii doar de apa dulce de doar 25mm, sunt incolore si nu inteapa. Meduzele sunt in general transparente sau translucide. Cyanea capillata este cea mai mare meduza cunoscuta si cea mai lunga din lume. Tentaculele ei avand 36,5m.

MEDUZA. Cea mai comuna meduza gigant este intalnita in apele din Japonia, Coreea si China. Diametrul ei are aproximativ 200cm si greutatea 200kg. Deoarece meduzele nu sunt de fapt pesti, cuvantul meduza este considerat un termen improrpiu, asa ca acvaristii publici americani au popularizat termenii de jeleuri sau jeleuri de mare (jellyfish). Cuvantul meduza este folosit pentru a desemna diferite tipuri de cnidarians, care au structura corpului de baza asemanatoare cu o umbrela. Oamenii de stiinta utilizeaza diferiti termeni pentru meduza (de exemplu: zooplancton gelatinos).

MEDUZA. Chiar daca nu sunt pesti meduzele sunt animale carnivore. Ele prind prada cu ajutorul tentaculelor. Prin tentacule injecteaza un venin care paralizeaza sau chiar omoara prada. Concentratia si compoaizita veninului difera de la o specie la alta. Anumite specii de meduze dezvolta un venin atat de puternica incat poate omora un om adult in doar cateva minute. Unele meduze au capacitatea de a inota ceva mai repede urmarindu-si activ prada in cazul in care veninul este mai slab sau animalul a scapat. Meduzele consuma toate tipurile de plancton in viata, de la plante la animalele microscopice din apa. Ele mananca icre de peste sau larve de la alte animale, moluste, crustacee, sau alte specii de meduze.

MEDUZA nu are sistem digestive, aparat respirator, sistem nervos central sau sistem circulator. Nu are nevoie de sistem respirator deoarece pielea lor este foarte subtire si organismul se oxigeneaza prin difuzie. Au control limitat in miscare, dar se deplaseaza prin contractii-pulsatii ale corpului clopot. Unele specii inoata marea parte a timpului in timp ce altele sunt mai pasive preferand sa economiseasca energie. Meduzele sunt compuse 90% din apa, cea mai mare parte din masa lor este gelatinoasa, de aici si numele de jeleu. Meduza nu are creier si sistem nervos, dar exista o retea de nervi situati in epiderma. Unele pot detecta prezenta luminii cu ajutorul unor organe sensibile.

MEDUZA. Prezenta "florilor" in ape este de obicei sezoniera si apare odata cu aparitia soarelui si cresterea temperaturii. Curentii oceanici tind sa adune meduzele in grupuri de sute de mii de indivizi. Meduzele sunt capabile sa supravietuiasca in apa saraca in oxigen sau apele sarate ce contin iod mai mult. Cresterea temperaturii globale inseamna cresterea temperaturii apelor ceea ce inseamna ca multe specii de meduze vietuiesc mai bine in ape mai calde.Meduzele sunt gasite in grupuri care pot ajunge la 100.000 de indivizi. Datorita incalzirii apelor unele populatii de meduze si-au marit numarul atat de mult incat unele specii au fost clasificate drept invazii. Zonele invadate sunt Marea Neagra, Marea Caspica, Marea Baltica, Marea Mediterana si golful Mexic.

Meduzele pot cauza probleme oamenilor. Cele mai frecvente sunt intepaturile (uneori mortale, in functie de specie). Alta problema este ca multi oameni nu le cunosc bine dar stiu ca unele inteaza si pot provoca afectiuni ale sanatatii si asta afecteaza turismul. Distrugerea plaselor pescarilor este alta problema. Doar meduzele Scyphozoan sunt recoltate pentru a fi consumate, aproximativ 12 din cele 85 de specii recolate. Metodele traditionale de prelucrare implica proceduri care dureaza 20-40 de zile dupa eliminarea gonadelor si mucoaselor. Umbrela si tentaculele sunt tratate cu un amestec de sare si alte cateva ingrediente.

MEDUZA. Datorita cantitatii mari de apa meduza pierde 7-10% din greutate in timpul prelucrarii. Dupa prelucrare masa ramasa contine 94% apa si 6% proteine. Meduzele proaspete au culoarea crem, dar in timpul depozitarii prelungite culoarea devine galbena sau bruna. In China meduzele sunt prelucrate si lasate  la desarat peste noapte. A doua zi ele se pot consuma fierte sau crude. Se pot servi cu ulei, sos de soia, otet, zahar, ca salata de legume, etc.  In Japonia sunt taiate felii si servite cu otet ca aperitiv.

MEDUZA. Meduzele sunt, de obicei, de sex masculin sau feminin (ocazional se intalnesc si indivizi hermafroditi). In majoritatea cazurilor ouale sunt eliberate in apa fara a fi protejate si sunt fertilizate. La unele specii spermatozoizii inoata in gura femelei pentru a fecunda ouale in interiorul corpului. Dupa fertilizare se formeaza o larva numita planula. Planula este mica si acoperita cu cili. Aceasta se fixeaza pe o suprafata rigida si se dezvolta intr-un polip. Polipul are forma de ceasca si incep sa apara tentaculele in jurul unui orificiu. Apoi se dezvolta meduza asa cum o stim. Durata de viata a meduzelor dureaza de la cateva ore (in cazul hydromeduzelor foarte mici) pana la ani de zile, in functie de specie. O specie are o longevitate chiar pana la 30 de ani, un lucru neobisnuit in cazul meduzelor. O specie, dohrnii Turritopsis, poate fi nemuritoare datorita capacitatii de a se transforma intre meduza si tulip. Ele se hranesc in continuu. In cele mai multe dintre specii reproducerea este controlata de lumina, astfel incat populatia depun icrele in amurg sau in zori.