MENIU

Luna sângerie, fenomenul care a avut loc azi-noapte. Fotogalerie spectaculoasă

Pe 28 septembrie, în noaptea de duminică spre luni, a avut loc o eclipsă totală de Lună vizibilă din România, America de Nord, America de Sud, Europa, Asia de Vest și unele părți ale Africii.

Fenomenul astronomic a început cu faza de penumbră a eclipsei la 03 h 11 m (ora Bucureștiului) când penumbra Pământului începe să atingă fața Lunii. La 04 h 07 m (ora Bucureștiului) începe eclipsa parțială — luna devine roșie, scrie Agerpres.ro.

Eclipsa totală a avut loc la ora 05 h 11 m (ora Bucureștiului), moment în care luna a devenit complet roșie, a atins punctul maxim la 05 h 47 m (Luna se află în centrul conului de umbră) și s-a sfârșit la 06 h 23 m, potrivit www.timeanddate.com.

Următoarele faze ale eclipsei: coborârea Luni sub linia orizontului, sfârșitul eclipsei parțiale de lună și sfârșitul fazei de penumbră a eclipsei nu sunt vizibile din România. Fenomenul astronomic se încheie la ora 08 h 22 m.

Eclipsa de pe 28 septembrie 2015 este cea de-a patra, ultima dintr-o serie de patru eclipse. Un astfel de fenomen astronomic este numit "tetradă" de eclipsă Lunară. Primele două eclipse au avut loc pe 15 aprilie și 8 octombrie 2014 iar a treia eclipsă de Lună a avut loc pe 4 aprilie 2015. Experții de la NASA au comparat aceste patru eclipse succesive cu o mână de patru cărți identice la poker, motiv pentru care au denumit acest fenomen "tetradă". De la începutul lumii până în prezent au fost șapte astfel de momente intitulate "tetrade" (patru eclipse de lună succesive, la fiecare 6 luni dintr-un anumit interval).