MENIU

Înainte de om a fost biluța. De când au început primatele să modeleze sfere?

Sfera a fost prima formă geometrică pe care strămoșii omului au încercat să o dea rocilor. Încă de acum 1,4 milioane de ani, primatele au creat biluțe din calcar, ceea ce ar reprezenta prima dovadă cunoscută a unei viziuni simetrice.

Unele forme sferoide din calcar descoperite în situl arheologic Ubeidiya din nordul Israelului, vechi de circa 1,4 milioane de ani, sunt considerate primele încercări deliberate ale strămoșilor omului, cum ar fi Homo erectus, de a „impune” o simetrie asupra pietrelor, potrivit LiveScience.

Faptul că primatele nu s-au mulțumit cu pietre sferoide naturale, ci au intervenit asupra corectării formei, denotă a viziune asupra simetriei și capacitatea de apreciere a geometriei unui obiect, a șeful echipei de cercetători Antoine Muller, arheolog la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

 

Sute de sferoide de piatră, de obicei realizate din calcar sau gresie, au fost dezgropate în situri arheologice din Africa, Asia și Europa. Cele mai mici au un diametru de 2,5 centimetri, cam cât o nucă, iar cele mai mari 10 cm, aproximativ cât o portocală.

Noul studiu sugerează că strămoși precum Homo erectus și Homo habilis ar fi putut fi mai avansați din punct de vedere cognitiv decât se bănuia anterior, având capacitatea de a abstractiza.

Mai multe articole despre:
omul primitiv bile de piatra bilute homo erectus