Geologii au descoperit cel mai mare defect al Pământului
Pentru prima oară, cercetările au confirmat existenţa celui mai mare defect al Pământului, care este vizibil şi poate explica de ce un abis de 7,2 km s-a format în Oceanul Pacific.
Timp de secole, nu s-a ştiut nimic despre Webber Deep, o prăpastie aflată lângă Insulele Maluku, din Indonezia, care a format cel mai adânc punct de pe Pământ. Până acum, nimeni nu a putut să ofere o explicaţie pentru acest fenomen. Pentru a investiga acest aspect, geologii de la Universitatea Naţională din Australia, localizată în Canberra, şi cei de la Universitatea Royal Holloway, din Londra, au analizat hărţi ale fundului mării care înfăţişează regiunea Mării Banda, din Oceanul Pacific. Astfel, au descoperit că rocile care se află pe fundul mării prezintă sute de tăieturi paralele.
Simularea a ceea ce se află sub mare relevă faptul că o mare bucată de crustă, mai mare decât suprafaţa Belgiei, a fost, la un moment dat, în urma unei spargeri majore, divizată în plăci oceanice pentru a forma o mare depresiune pe fundul apei. Se pare că în spatele acestei descoperiri se află, de fapt, cel mai mare defect al Pământului, care a fost numit Desprinderea de la Banda. Acest defect are o dimensiune de 60.000 de kilometri pătraţi.
Această descoperire le oferă geologilor posibilitatea de a prezice mişcările uneia dintre cele mai active zone tectonice din lume, Cercul de Foc al Pacificului, unde se află nu mai puţin de 452 de vulcani, care, la nivel mondial, reprezintă 75% din totalul vulcanilor de pe Pământ, scrie descopera.ro.