MENIU

Efectul devastator al energizantelor asupra organismului

Dacă eşti genul care se răsfaţă cu energizante de câteva ori pe zi, atunci când simţi că energia ţi-a scăzut atât de mult încât ai nevoie de stimulenţi extra, ar trebui să te gândeşti de două ori înainte să te apropii de o cutie cu licoarea magică. Asta pentru că 250 de mililitri de energizant pot să fie mai periculoşi decât două cafele, scrie gq.ro.

Iată ce se întâmplă exact în corpul tău când bei prea mult energizant:

Ce se întâmplă cu creierul tău: atunci când bei energizant, cafeina blochează adenosina, o substanţă din creierul tău care te ajută să dormi. În plus, energizantul îţi dă un "boost" rapid de energie, însă efectul este foarte scurt. Organismul răspunde la modul "luptă sau fugi", iar nivelul crescut de dopamină îţi păcăleşte creierul.

Ce se întâmplă cu circulaţia sângelui: după ce organismul activează modul "luptă sau fugi", glanda pituitară secretă adrenalina, care trimite un semnal la ficat, obligat să trimită mai multă glucoză în sânge.

Ce se întâmplă cu inima ta: adrenalina îţi face inima să bată mai tare şi să îţi dilate pupilele, iar acest efect poate să dureze chiar mai mult decât ţi-ai plănuit şi poate fi neplăcut. Citeste mai mult...

Mai multe articole despre:
inimă efect creier organism energizante