MENIU

"E un experiment fără precedent în istoria omenirii!" Chinezii pun la pământ munţi întregi

Chinezii schimbă geografia ţării lor

Campania prin care autorităţile chineze dărâmă munţi pentru a crea suprafeţe construibile ar putea provoca ample probleme de mediu, avertizează oamenii de ştiinţă.

Cercetătorii de la Universitatea Chang'an din China au avertizat că zeci de munţi au fost deja doborâţi, iar acest lucru provoacă poluarea aerul, poluarea apei, erodarea solului şi inundaţii.

Oamenii de ştiinţă avertizează că această activitate are loc pe o scară fără precedent în istoria omenirii. Ei îşi împărtăşesc îngrijorările într-un studiu publicat în jurnalul Nature.

„Deoarece nu au mai existat astfel de proiecte de creare de sol până acum în lume, nu există niciun fel de ghid", explică profesorul Peiyue Li de la Universitatea Chang'an.

Oraşele Chinei se extind rapid pe măsură ce economia se dezvoltă, iar dărâmarea munţilor este o metodă prin care autorităţile obţin mai mult pământ construbiil care să permită dezvoltarea acestora.

Aproximativ 20% din populaţia chinei trăieşte în zone de munte.

De-a lungul ţării, în oraşe precum Chongqing, Shiyan, Yichang, Lanzhou şi Yan'an, au fost dărâmaţi zeci de munţi.

Solul şi rocile obţinute sunt folosite apoi pentru a umple văile, iar acest proces a dus până acum la crearea de sute de kilometri pătraţi de teren plat.

„Oraşele de munte precum Yan'an sunt situate în mare parte în văi relativ plate. Văile sunt înguste şi limitează dezvoltarea oraşelor, iar densitatea uriaşă a populaţiei joacă şi ea un rol", explică profesorul Li.

Dărâmarea munţilor este o metodă folosită uneori în industria minieră, mai ales în SUA, însă cercetătorii afirmă că niciodată nu s-a folosit această metodă la scara la care este aplicată în China.

Mai multe pe Descopera.ro.

Mai multe articole despre:
China chinezi descoperiri