MENIU

Descoperire terifiantă la granița României: Ce s-a descoperit în sistemul de canalizare - VIDEO

O descoperire arheologică remarcabilă a fost realizată recent în sud-vestul Bulgariei, în orașul antic Heraclea Sintica. Arheologii, conduși de prof. dr. Liudmil Vagalinski, au găsit o statuie mare din marmură reprezentând o zeitate în timpul lucrărilor de curățare a sistemului antic de canalizare Cloaca Maxima.

Descoperirea inedită în canalizare

Statuia, care este bine conservată și puțin mai înaltă decât un om obișnuit, a fost descoperită într-un loc neașteptat: sistemul de canalizare Cloaca Maxima. „Nu ne-am așteptat să găsim ceva atât de important acolo”, a declarat prof. Vagalinski, coordonatorul săpăturilor. Această descoperire a fost făcută în cadrul procedurilor de curățare și întreținere a structurii antice de canalizare, unde arheologii au deschis porțile pentru siguranță și verificări periodice.

        Descoperire inedită în Bulgaria / Sursa foto - Captură Youtube

Prof. Vagalinski a subliniat provocările întâmpinate în conservarea acestor structuri antice, descoperite acum șase ani.

 „Principala mea preocupare privind această zonă, unde se află marea canalizare, este cum să conservăm structurile antice”, a explicat el. Întrucât această zonă este privată, municipalitatea nu poate desfășura lucrări permanente de conservare și restaurare, așa cum ar putea face pe un teren public. Deteriorarea pereților și a structurilor impune verificări și întrețineri frecvente.

Un aspect intrigant al acestei descoperiri este motivul pentru care statuia se afla în canalizare. Prof. Vagalinski a speculat că locuitorii din Heraclea Sintica ar fi putut depozita statuia acolo intenționat, dat fiind faptul că a fost găsită rezemată de un zid. Aceasta deschide noi întrebări și ipoteze privind utilizarea și semnificația sistemului de canalizare în orașul antic.

Descoperirea statuii din marmură în sistemul de canalizare Cloaca Maxima din Heraclea Sintica reprezintă un moment de referință pentru arheologia din sud-vestul Bulgariei.