MENIU

Descoperire epocală a oamenilor de ştiinţă. Ce au găsit sub scoarţa terestră

Un rezervor de apă cu un volum de trei ori mai mare decât toate oceanele subterane descoperite până acum a fost găsit la mare adncime de scoarţa terestră

Un rezervor de apă cu un volum de trei ori mai mare decât toate oceanele subterane descoperite până acum a fost găsit la mare adâncime de scoarţa terestră, scrie The New Scientist, citat de TOTB.ro. 

În condiţiile în care numeroşi geologi sunt de părere că apa a ajuns pe planetă prin intermediul unor comete care au lovit Pământul, noua descoperire creează ipotezele unei teorii alternative referitoare la originea apei pe Terra, potrivit căreia oceanele s-au format prin infiltrarea treptată a apei din interiorul Pământului spre suprafaţă. “Este o bună dovadă că apa provine dinăuntru,” spune Steven Jacobsen, de la Northwestern University, Illinois.

Împreună cu echipa lui, Jacobsen a folosit 2.000 de seismometre pentru a studia valurile seismice provocate de mai bine de 500 de cutremure, valuri care de deplasează în interiorul Pământului, dar care pot fi detectate şi la suprafaţă. Măsurând viteza valurilor la diferite adâncimi, cercetătorii au putut deduce ce tipuri de roci străbat valurile. Astfel, stratul de apă a putut fi identificat ca urmare a încetinirii considerabile a valurilor seismice, care traversează mai greu straturile de apă decât cele de rocă uscată.

Descoperirile lui Jacobsen susţin un studiu recent, realizat la o universitate canadiană de către Graham Pearson, care a studiat un diamant adus la suprafaţă de erupţia unui vulcan, descoperind astfel că diamantul conţinea fragmente de rocă albastră, unde se afla stocată apă. Acum, Jacobsen îşi propune să verifice dacă acest ocean subteran “înfăşoară” întreaga planetă.

Mai multe articole despre:
descoperire ocean subteran scoarta pamantului