Cum să câștigi 40.000 de dolari? Nu trebuie decât să rezolvi un puzzle din imagini satelitare
Fotografiile ar putea fi folosite de către oamenii de ştiinţă pentru a soluţiona probleme de ordin global.
Compania americană de inginerie Draper a lansat o provocare destinată pasionaţilor de fotografii satelitare. Concursul, denumit ,,Chronos Data Science Contest", a fost conceput pentru a încuraja dezvoltatorii să producă noi tehnologii, prin care să poată prelucra în mod eficient masa tot mai mare de imagini captate cu ajutorul sateliţilor plasaţi pe orbita Pământului.
Pentru competiţie, au fost selectate o serie de imagini realizate pe parcursul unei săptămâni şi care înfăţişează mai multe locaţii din statul american California. În fotografii pot fi observate, printre altele: zone industriale, suburbiile unor oraşe, parcuri auto şi autostrăzi. Toate aceste imagini sunt greu de asamblat cu ochiul liber, datorită nealinierii dintre ele şi, în anumite cazuri, a diferenţelor aproape imperceptibile.
Curajoşii, sau cei care, într-adevăr au cunoştinţe tehnice, analitice şi de programare, trebuie să analizeze mai multe seturi, a câte cinci fotografii, pentru a le sorta şi a-şi ridica, într-un final, premiul.
În cazul în care concurenţii identifică locaţiile folosind baze de date cu imagini satelitare, cum ar fi Google Earth, ei pot utiliza informaţiile pentru a construi imagini mult mai detaliate, uşurându-şi astfel munca.
Compania care organizează concursul speră că, prin dezvoltarea unor tehnologii menite să fie folosite pentru a analiza în mod eficient imaginile satelitare, cercetătorii le vor putea utiliza cu scopul de a soluţiona probleme de ordin global, a căror rezolvare depinde de rezultatele analizelor realizate cu ajutorul unor astfel de fotografii.
,,Această competiţie îi va ajuta pe experţi să studieze evoluţia schimbărilor climatice, să anticipeze producerea unor dezastre naturale, dar şi a crizelor din sistemele de sănătate de la nivel mondial. Combinând imaginile satelitare cu informaţiile disponibile în bazele de date, vom putea obţine rezultate ce ne vor permite să luăm decizii mult mai potrivite în situaţii de urgenţă", susţine Kim Slater, coordonatorul echipei care organizează concursul.
Câştigătorul competiţiei, lansată pe data de 29 aprilie, pe platforma Kaggle, va intra în posesia unui premiu în valoare de 40.000 de dolari. Locurile doi şi trei vor fi recompensate cu 25.000 de dolari, respectiv 10.000 de dolari.