Ce anume produce strălucirea şi căldura Soarelui
Deşi este greu de crezut, stelele care strălucesc noaptea şi Soarele, care străluceşte ziua, sunt exact acelaşi tip de obiecte. Soarele este o stea, de fapt cea mai apropiată stea de Pământ. Viaţa, aşa cum o cunoaştem, nu ar fi posibilă fără căldura primită de la Soare, aşa că merită să cunoaştem câte ceva despre el, scrie apropotv.ro.
Aflat la o distanţă de 150 de milioane de kilometri de Pământ, Soarele are un volum de 1,3 milioane de ori mai mare decât acesta.
Temperatura la suprafaţa Soarelui este de aproximativ 6.000 de grade Celsius, atât de mare îcât orice metal sau rocă se transformă instantaneu în gaz, aşa că Soarele ar trebui să fie o sferă gazoasă.
Acum mulţi ani, oamenii de ştiinţă credeau că strălucirea şi căldura Soarelui se datorează faptului că acesta arde. Însă faptul că această stea are o vechime de sute de milioane de ani a infirmat această teorie, pentru că nimic nu poate arde atât de mult timp.
Astfel a luat naştere o nouă teorie, potrivit căreia aceste fenomene (strălucire şi căldura emisă) au la bază un proces similar celui produs la explozia unei bombe atomice - transformarea materiei în energie.
Spre deosebire de ardere, unde materia se transformă dintr-o formă în alta, transformarea materiei în energie este un proces foarte "economic": 28 de grame de materie poate produce suficientî energie pentru a topi un milion de tone de piatră.
Aşa că dacă această teorie este corectă, Soarele va exista încă foarte mulţi ani de acum încolo, transformarea în energie a numai 1% din materia sa permiţându-i să se păstreze fierbinte 150 de miliarde de ani.