Care este cel mai vechi semn al vieţii omeneşti de pe teritoriul României
ASUR şi Muzeul Zoologic al Universităţii Babeş-Bolyai vă invită să descoperiţi aspecte fascinante ale evoluţiei, vizitând expoziţia itinerară intitulată “Descendenţa speciei umane”. Expoziţia realizată de către artistul plastic şi paleoantropolog amator Eduard Constantin Olaru va putea fi vizitată în perioada 12 februarie - 5 martie în cadrul Muzeului Zoologic, scrie descoperă.ro.
Expoziţia “Descendenţa speciei umane” abordează o tematică unică în România, evoluţia speciei umane. Studiile anatomice faciale sunt prezentate într-o manieră ştiinţifică, având la bază tehnicile utilizate de către criminalistică în reconstrucţia chipului. Exponatele oferă vizitatorului atât o experienţă educaţională, prin intermediul acurateţei ştiinţifice cu care au fost create, cât şi o experienţă emoţională, datorată reprezentării artistice realizată cu măiestrie.
”În România, publicul nu este prea bine informat cu privire la teoria evoluţiei în general şi a omului în special, prin urmare consider că o astfel de expoziţie este cu adevărat necesară. Am încercat să realizez exponatele într-o manieră cât mai atractivă, pentru a putea reda informaţiile ştiinţifice pe înţelesul publicului larg, fie că vorbim de copii sau adulţi.” a declarat Eduard Olaru.
În cadrul expoziţiei poate fi admirat cel mai vechi semn al vieţii omeneşti de pe teritoriul României, o urmă de picior al Omului de Neanderthal, ce a fost descoperit în judeţul Alba, în peştera Vârtop. Este vorba despre o amprentă pietrificată, care, după cercetările specialiştilor speologi, s-a dovedit a aparţine unei forme umane care trăia în urmă cu 62.000 de ani. Exponata este imprumutată de la Institutul De Speologie "Emil Racoviţă" din Cluj-Napoca.
Expoziţia a fost adusă la Cluj-Napoca prin intermediul ASUR - Asociaţia Secular-Umanistă din România, care a dorit să marcheze în acest fel 205 ani de la naşterea celebrului naturalist britanic, Charles Darwin, fondatorul teoriei evoluţiei.
Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 12 februarie - 5 martie. Programul de vizitare: marţi – vineri: 10-16, sâmbătă – duminică: 10-14. Preţul unui bilet este de 5 lei pentru adulţi şi 2.5 lei pentru copii, elevi şi studenţi.