MENIU

Cântecul de împerechere al acestei specii de broască îi aduce MOARTEA

Liliecii înfometaţi interceptează semnalul sonor

Cântecul de dragoste al masculilor speciei de broască tungara are rolul de a vrăji femelele, dar atrage şi liliecii înfometați, care folosesc un tip de sonar, să își localizeze prada.

Zgomotoasele sunete de împerechere ale acestui tip de broscoi au un efect neintenționat letal, atrăgând liliecii care se hrănesc cu aceste amfibiene, scrie ScienceWorld.ro.

În timp ce cântecul de dragoste al masculilor speciei de broască tungara are rolul de a vrăji femelele, de asemenea, acesta creează și mici încrețituri pe suprafața apelor unde se adună micile vietăți. Acest lucru ajută liliecii înfometați, care folosesc un tip de sonar, să își localizeze prada, spun oamenii de știință.

Cercetarea, realizată în Panama, dezvăluie o cursă evoluționistă a armelor care s-a desfășurat pe parcursul unei perioade extrem de lungi între broaște și lilieci – una dintre cele mai interesante lupte din regatul animal.

„Imaginează-ți broasca de pe lac. Este ca și cum ar fi spionată de un agent care îi urmărește comunicațiile", explică biologul comportamental, dr. Wouter Halfwerk, de la Institutul de Cercetare Tropicală, din Panama.

„Încerci să îți cânți melodia de dragoste și brusc ai dat de probleme pentru că cineva îți ascultă transmisiunea folosind un canal de comunicare complet diferit", spune Halfwerk.

Broaștele maronii, cu o lungime mai mică de doi centimetri, își încep sunetele de împerechere odată ce Soarele apune în pădurea tropicală. Pe măsură ce scot zgomotele, masculii își umflă și dezumflă gâtul, asemenea unui balon, creând încrețituri pe suprafața apei.

Cercetătorii au realizat experimente pentru a arăta că prădătorul natural al broaștei, liliacul Trachops cirrhosusm, era atras de aceste sunete, dar, de asemenea, părea să folosească și ecolocația – folosirea undelor de sunet și a ecoului pentru a determina locul unui obiect – pe încrețiturile apei pentru a localiza amfibianul ghinionist.

Mai multe articole despre:
ştiinţă boaşte