MENIU

'Veteranii'' Marius Tincu și Ovidiu Tonița, din nou pe teren într-un meci caritabil de rugby

Doi dintre marii internaționali ai României, Marius Tincu și Ovidiu Tonița, revin pe terenul de joc, sâmbătă, 7 ianuarie, la Toulouges (Franța), în cadrul unui meci caritabil, informează site-ul FRR, citat de Agepres. 

Campioni ai Franței în 2009, cu Perpignan, cei doi jucători vor participa la turneul caritabil ''Five's Touch Rugby All Star Game'' care reunește pentru prima dată după aproape opt ani, echipa ce câștiga titlul în Top 14, în urma unei finale de senzație cu Clermont, 22-13.

Evenimentul, organizat de asociația ''Mucovie 66'', este unul caritabil, fondurile încasate din vânzarea de bilete urmând a fi donate Asociației. Aceasta sprijină bolnavii care suferă de mucoviscidoză sau fibroză chistică dar și cercetările care se fac în domeniu. Jucătorii vor fi împărțiți în două echipe de câte cinci și se va juca rugby-tag.

''În fiecare an, aceasta Asociație organizează un eveniment, anul acesta au avut ideea de a reuni echipa care a câștigat ultimul titlul pentru Perpignan. Este o reîntâlnire frumoasă, noi am ținut legătura unii cu alții pentru că toți locuim în zonă, am vorbit și cu Toni (nr Ovidiu Tonița) și ajunge și el. Sunt amintiri frumoase, la nivel de club, titlul de campion al Franței este cel mai important trofeu pentru mine'', a spus Marius Tincu, conform sursei citate.

Actual antrenor al pachetului de înaintare al României, acesta își amintește fiecare detaliu al finalei disputate pe 6 iunie 2009, în fața a aproape 80.000 de oameni, pe Stade de France, finala în care Perpignan avea statutul de outsider.

''Primul lucru care îmi vine în minte de atunci este grămada unde s-a decis meciul, sfârșitul meciului când practic nu știam ce să facem, cum să ne bucurăm, ce să spunem și îmi amintesc, mai ales, dimineața înaintea meciului când am coborât la masă și în timp ce ne beam cafeaua citeam presa care deja o dădea câștigătoare a trofeului pe Clermont. Absolut toate ziarele, de la Midi Olympique, L'Equipe, vorbeau de faptul că adversarii noștri sunt viitorii campioni ai Franței. Când am văzut acele titluri, toți, dar absolut toți, am simțit o super motivație, am dorit să arătăm că avem un cuvânt de spus și că nu putem fi ignorați'', își amintește Tincu.

De altfel, titlul cucerit în Franța și meciurile României sunt momentele pe care le are aproape de inimă.

''Când am început să joc pentru România a fost un vis. Fiecare meci, de fiecare dată când am îmbrăcat tricoul am încercat să dau absolut totul. Rămâne pentru mine emblematică acea victorie reușită în Georgia în 2002, în fața a 45.000 de spectatori, când am câștigat pentru prima dată Cupa Europeană a Națiunilor în noul format, meciul de calificare la Cupa Mondială din 2011 cu Uruguay'', spune el.

Marius Tincu (38 de ani) a fost unul dintre jucătorii reprezentativi ai României pentru care a evoluat în 53 de partide și a marcat 70 de puncte. Acesta s-a retras de la echipa națională în 2012, fiind cooptat în staff-ul tehnic al ''Stejarilor'', ca antrenor al pachetului de înaintare.

În vârstă de 36 de ani, Ovidiu Tonița este unul dintre jucătorii legendari ai rugbyului românesc, singurul care a participat la cinci ediții ale Cupei Mondiale.

Supranumit ''Autobuzul din Carpați'' datorită forței sale, acesta a debutat pentru România la doar 19 ani, într-un meci cu Maroc, în 2000 și a strâns 73 de selecții pentru România, marcând 70 de puncte.

Tonița s-a retras oficial de la echipa națională în 2016, la meciul cu Germania din Cupa Europeană a Națiunilor. În 2009 a fost campion al Franței cu Perpignan, evoluând și la echipe de primă ligă precum Grenoble și Biarritz.

Mai multe articole despre:
rugby meci caritabil Marius Tincu Ovidiu Tonița