MENIU

Rugby Europe, condus de Morariu, paşi spre includerea României pe lista turneului Celor Şase Naţiuni

<p>OCTAVIAN MORARIU</p>

Comitetul Rugby Europe, al cărui preşedinte este Octavian Morariu,  a votat în unanimitate pentru deschiderea dialogului de a include echipe suplimentare, cum sunt România sau Georgia, în cadrul turneului Six Nations, cea mai importantă competiție a sportului cu balonul oval în emisfera de nord.

Primele discuţii oficiale legate de posibilitatea de a da ocazia şi altor ţări să participe la turneul celor şase naţiuni au fost în luna decembrie, la Paris, când a fost trimisă şi o scrisoare către Compania Celor Şase Naţiuni. 

Echipa de rugby a Italiei se află în cădere, iar Georgia care nu este inclusă pe lista oficială este peste nivelul Italia, astfel că este normal ca Georgia să o înlocuiască pe Italia.

Preşedintele Octavian Morariu nu a menţionat în mod direct că Italia ar trebui să cedeze locul Georgiei, însă a dat de înţeles că este cazul să se întâmple acest lucru.

În Rugby ar trebui implementat un sistem de play off cu promovare şi retrogradare în funcţie de rezultatele obţinute.   

Astfel tările din al doilea eşantion cum ar fi România, Rusia şi Georgia să aibă acces pe lângă cele şase naţiuni: Franța, Anglia, Scoția, Irlanda, Țara Galilor și Italia.

Preşedintele Morariu consideră că: "dezvoltarea rugby-ului în Europa dând posibilitatea de a juca în mod regulat cu cele mai bune echipe ridică standardele. Promovarea şi retrogradarea fac parte din codul de etică din toate competiţiile."

 

Fostul internaţional Morariu a mai declarat că discuțiile trebuie iniţiate între Rugby Europe și organizatorii celor Șase Națiuni.

"Nu este vorba despre a pedepsi o anumită echipă din cauza rezultatelor sale în cadrul turneului. Noi nu vrem să compromitem realizările făcute până în prezent, însă deschiderea unui dialog va fi în beneficiul tuturor. Europa nu poate fi limitată doar la şase naţiuni. Suntem deschişi să luăm în calcul toate alternativele.", a mai spus fostul internaţional.

Octavian Morariu, membru în Comitetul Internațional Olimpic (CIO) pentru România, a fost reales în decembrie 2016 în funcția de președinte al Rugby Europe cu unanimitate de voturi, anunță Federația Română de Rugby.

Turneul celor Șase Națiuni, ediția 2017

Competiția se va desfășura până în luna martie, ultima etapă, a cincea, fiind programată pe data de 18 martie. Atunci, Scoția va întâlni Italia, Franța va juca cu Țara Galilor iar Anglia cu Irlanda.

Ca noutate, în 2017, punctele bonus — ofensiv și defensiv — vor fi introduse pentru prima dată în cadrul Six Nations.

Astfel, echipa care marchează cel puțin patru eseuri va primi un punct suplimentar (bonusul ofensiv), iar o formație care va pierde la mai puțin de 7 puncte diferență va beneficia de punctul bonus defensiv.

Deținătoarea trofeului este Anglia, care în 2016 a câștigat Marele Șlem, fiind urmată în clasament de Țara Galilor, Irlanda, Scoția, Franța, în timp ce ''lingura de lemn" aparține Italiei, care s-a clasat pe ultimul loc, fără niciun meci câștigat.

După Cupa Mondială din 2015, au existat unele voci care au pledat pentru deschiderea unor discuții privind posibilitatea includerii României și Georgiei în formatul Six Nations, cea mai importantă competiție a sportului cu balonul oval în emisfera de nord.

Mai multe articole despre:
Octavian Morariu Rugby Europe