Povestea fabuloasă a Rapidului: prima echipă românească ajunsă într-o finală europeană
Echipa oamenilor de rând, a artiștilor boemi și a pasiunii fără margini, Rapid București este unul dintre cele 25 de cluburi de fotbal înființate în România Mare care mai activează și doar unul dintre cele trei din prima ligă, scrie realitateasportiva.net.
De-a lungul anilor, a jonglat cu performanța și cu nenorocul, cu dragostea și cu mânia, dar acum, la centenar, porțile Istoriei i se deschid.
În 1923, fotbalul deja avea casă solidă în România: echipe erau cam prin toate regiunile, încă din 1909 aveam o competiție internă – Cupa ASAR (Asociațiunea Societăților Atletice din România) –, și tocmai ce Divizia A debutase pe firmament cu primul sezon, 1921-1922 (Olimpia București fiind prima campioană). În zona Giuleștiului de astăzi, oamenii se strângeau, mai în glumă, mai în serios, și făceau câte-o miuță. Muncitorii de la Atelierele Grivița, cunoscuți, pe timpuri, sub numele de „ciocănari“, chiar înființaseră în 1922 echipa Rampa Militari, cunoscută astfel după numele locului unde se antrenau și jucau, locul de astăzi din zona Gării Basarab.
În vara lui 1923, voiau să fie totul cu acte în regulă. Așa că s-au strâns la Școala Primară din cartier și într-o sală unde copiii învățau alfabetul, muncitorii-sportivi au semnat negru pe alb și înființau echipa Rapid – „Asociaţia culturală şi sportivă CFR“ mai exact. Era 25 iunie și istoria începea să fie scrisă.
Citește continuarea pe realitateasportiva.net.