MENIU

OPINIE | Un ”lup galben” din urbea lui Nenea Iancu, pe Coasta de Azur!

Preocupată și prea ocupată cu mediatizarea antrenorilor români care activează în Asia (Cosmin Olăroiu, Răzvan Lucescu) sau în Europa, în campionate din Est, Ucraina (Mircea Lucescu), Grecia (Loti Boloni) sau Turcia (Dan Petrescu – faptul că antrenorul campioanei României a preferat să semneze cu o echipă care are ca obiectiv evitarea retrogradării arată cât de mult a scăzut Liga 1, Marius Șumudică – dansurile sale pe manele fac rating, fac accesări, se aleg cu zeci de mii de vizitatori ”unici”), presa din România l-a popularizat foarte puțin pe singurul antrenor român care activează în cele mai puternice 5 campionate din Europa, Italia, Spania, Anglia, Germania, Franța.

Este vorba despre Adrian Ursea (53 de ani)antrenorul lui Nice, care, după o lungă perioadă în care a fost ”secundul” fostului internațional francez Patrick Vieira, a fost numit în acest sezon ”principal” și are o misiune deloc ușoară, evitarea retrogradării în al doilea eșalon francez. 

Unul dintre eroii Petrolului de la finele anilor ”80” 

Liliac – Popa, Pitulice, Panait, Ruse – Mocanu, Șt. Matei, Oct. Grigore – Greaca, Catinca, Ursea. Este echipa standard a Petrolului de la finele anilor ”80”, pe care suporterii cu păr cărunt ai ”lupilor galbeni” o știu, cu siguranță, pe dinafară.  

Așadar, Adrian Ursea este cunoscut, mai degrabă, ca fostul atacant al Petrolului, în trioul cu Greaca și Catinca, decât ca antrenorul lui Nice. Sub tricoul ”lupilor”, Ursea a înscris peste 100 de goluri. Ursea s-a născut la Ploiești, unde a început fotbalul. Acolo și-a făcut junioratul, după care a făcut trecerea la echipa mare.  

Suporterii mai tineri trebuie să știe că viața nu a început cu Facebook, Twitter, Instagram sau Whatsappcu Man, Tănase, Coman, Messi sau Cristiano Ronaldo. A existat o perioadă în anii ”80” în care, pentru a prinde un loc în tribunele vechiului stadion al Petrolului ”Ilie Oană”, fanii trebuiau să vină de dimineață să apuce un loc, mai ales la derbyurile cu Steaua, Dinamo sau Universitatea Craiova. 

Să facem o incursiune în istorie și să spunem că anii ”80” au reprezentat perioada de aur a fotbalului românesc, în care Universitatea Craiova a fost deschizătoare de drumuri și a ajuns în semifinalele Cupei UEFA, a urmat Dinamo, care a jucat semifinale de Cupa Campionilor și apoi de Cupa Cupelor și, în fine, Steaua, care a obținut cea mai mare performanță a echipelor românești, care cu greu se va repeta vreodată, câștigarea Cupei Campionilor, în 1986, urmată de o semifinală de Cupa Campionilor și de o nouă finală, pierdută categoric, 0-4 în fața mașinii de fotbal a Milanului trioului olandez, format din Rijkaard, Gullit și Van Basten. 

Citește continuarea pe realitateasportiva.net