MENIU

Marius Vizer: Jocurile Olimpice ne aparțin tuturor și avem nevoie de reforme reale

Marius Vizer: Jocurile Olimpice ne aparțin tuturor și avem nevoie de reforme reale

Marius Vizer, reales președinte al organizației mondiale SportAccord la Soci, susține reforme reale în lumea sportului și mai ales la nivelul Comitetului Internațional Olimpic pe care l-a descris ca ''un sistem expirat, depășit, greșit, nedrept și netransparent''.

În cuvântul său în fața Adunării generale a SportAccord, Marius Vizer, președinte al Federației Internaționale de Judo, a cerut CIO să dea o mai mare importanță federațiilor internaționale, care stau la baza olimpiadelor: ''Jocurile Olimpice inspiră umanitatea, motivează sportivii, generează speranță și venituri financiare. Acest lucru trebuie să fie protejat, deoarece este un brand produs de Federațiile Internaționale (FI), ambalate cu succes și comercializate de către CIO, care urmează să fie apoi consumate cu savoare de comunitatea internațională. Pe de altă parte, sistemul CIO este expirat, depășit, greșit, nedrept și netransparent. Jocurile Olimpice ne aparțin tuturor și avem nevoie de reforme reale. Aceste federații internaționale lucrează full-time pentru a dezvolta și promova propriile sporturi. Împreună cu federațiile lor naționale, ele sunt cele care au activat în sport, de la nivelul de juniori la performanța de elită. Ele sunt cele care organizează concursuri sportive de la evenimente sportive unice pentru cele mai mari evenimente multi-sportive''.

Vizer a solicitat mai multe venituri direcționate de CIO către sportivi, mai ales către cei aflați în suferință, și renunțarea la festivitățile pompoase în care se cheltuie sute de milioane de dolari: ''În peste 100 de țări ale lumii, sportul este în mizerie; sportivilor le lipsesc elementele de bază necesare — produse alimentare, medicamente, echipamente, facilități de preparare și posibilitatea de a participa la competiții. Una dintre marile întrebări ale sportului de azi este cât de mult ar trebui să continuăm să investim în clădiri și infrastructuri și cât de mult în oameni? Mai mult: de ce investesc sute de milioane de dolari în ceremonii de deschidere și de închidere, în timp ce milioane de sportivi trăiesc în foame și nu au nici o șansă în sport din cauza lipsei de condiții adecvate? Dacă într-adevăr 'CIO distribuie 3,25 milioane de dolari pe zi, în fiecare zi a anului, pentru dezvoltarea sportului la nivel mondial', de ce milioane de sportivi suferă și nu se pot bucura de spectacole sau ajunge în sport? Împreună, SportAccord și CIO trebuie să găsească o soluție pentru a compensa federațiile naționale și sportivii de la evenimentele lor. Astăzi, banii investiți în sport nu ajung sportivilor și familiilor lor. SportAccord și federații internaționale furnizează deja un premiu în bani pentru sportivii lor, în concursuri, în efortul de a compensa acest lucru''.

Președintele Federației internaționale de judo a cerut recunoașterea activității ministerelor de sport în dezvoltarea și gestionarea acestui fenomen, precum și o mai mare influență a federațiilor internaționale în decizia din cadrul CIO: ''Ministerele de sport au un rol important în facilitarea, finanțarea și susținerea programului intern și extern al activităților federațiilor naționale, precum și în organizarea de evenimente sportive sub îndrumarea federațiilor lor internaționale. Contribuția lor directă, cunoștințele și implicarea lor în sport sunt foarte apreciate de SportAccord. Conform Cartei Olimpice, numărul total de membri CIO nu poate depăși cifra 115, dintre care doar 45 sunt cei direcți implicați în sport: 15 reprezentanți ai FI, 15 din comitetele naționale olimpice, 15 din partea sportivilor. Această minoritate este regalitatea reală a sportului. În ciuda acestui fapt, în timpul oricărui vot, ea poate influența, dar nu schimba. În scopul de a proteja interesele reale ale sportului, majoritatea voturilor ar trebui să aparțină oamenilor cu funcții sau din birouri direct legate de sport. Atât timp cât conducătorii țării pot prezenta oferte, liderii olimpici pot deține roluri guvernamentale, de ce nu includ, de asemenea, ministerele de sport în procesul decizional? Președintele Nelson Mandela a spus: 'Sportul are puterea de a schimba lumea'. Eu cred că 'Avem puterea de a schimba sportul'''.

Mai multe articole despre:
Jocurile Olimpice Marius Vizer