MAE, înainte de JO de la Rio: "Riscul unor atentate teroriste este foarte mic"
Ministerul Afacerilor Externe a elaborat un ghid de călătorie pentru Jocurile Olimpice de la Rio, arătând că riscul de atacuri teroriste în Brazilia este redus, pericolele fiind legate de nivelul ridicat al criminalităţii organizate, astfel că se înregistrează dese atacuri armate. MAE insistă şi asupra măsurilor de prevenire a contractării unor boli precum febra galbenă, malaria şi infectarea cu virusul Zika.
În ghidul elaborat de MAE se precizează că la Rio de Janeiro este interzis fumatul în toate spaţiile publice şi în anumite zone de pe plajă şi faleză, în special în faţa hotelurilor mari de 4-5 stele care au plaje private.
MAE recomandă românilor care merg în Brazilia să evite schimbul valutar în stradă sau în alte locaţii neautorizate, dar şi achiziţionarea unor bilete de acces la competiţii sportive, existând deja înregistrate multe plângeri cu privire achiziţionarea unor bilete de acces falsificate.
Se recomandă şi evitarea prezenţei la terenurile, sălile şi parcurile unde au loc evenimente sportive sau cultural-artistice, cu bagaje voluminoase, cu mâncare sau alcool.
MAE anunţă că în zilele de 5, 18 şi 22 august băncile şi instituţiile financiare vor fi închise şi nu se vor efectua operaţiuni la ghişeu.
”Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Brazilia nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări. Deşi pe teritoriul brazilian operează o serie de reţele teroriste, riscul unor atacuri teroriste interne este scăzut”, se precizează în ghid.
Conform sursei citate, principalul factor de risc în această ţară este nivelul criminalităţii: ”Tipurile de infracţiuni frecvente sunt furturile, înşelăciunile, tâlhăriile, traficul de fiinţe umane, traficul de droguri, turiştii fiind în mod special predispuşi a le cădea victime. Armele de foc sunt utilizate frecvent în luptele dintre forţele de ordine şi infractori. De asemenea, membrii forţelor de ordine sunt deseori ţinta unor atacuri”.
”Nu ţineţi toţi banii într-un singur loc. Vă recomandăm să schimbaţi valori mici de valută străină în moneda locală la aeroport pentru a achita contravaloarea călătoriei cu taxiul sau pentru alte cheltuieli. Atragem atenţia asupra deselor atacuri armate realizate la ieşirea din bănci sau la retragerea banilor de la casele de bani”, mai avertizează Ministerul Afacerilor Externe.
MAE precizează şi că traficul de droguri este pedepsit în Brazilia cu privarea de libertate, forţele de ordine braziliene şi poliţia aeroportuară fiind specializate în depistarea traficanţilor.
”Din acest motiv, vă sugerăm să evitaţi asumarea unor bagaje care nu vă aparţin, precum şi a cadourilor provenite din partea unor persoane necunoscute şi care ar putea constitui un mijloc de transport al drogurilor (statuete, obiecte electronice şi electrocasnice, cutii, pachete etc.)”, se arată în ghid, citat de News.ro.
În ceea ce priveşte sistemul sanitar, MAE recomandă ”cu insistenţă” încheierea unei asigurări de călătorie, medicală şi de viaţă, precum şi vaccinarea împotriva febrei galbene şi malariei.
”Este util să deţineţi un stoc suficient de medicamente, în eventualitatea în care suferiţi de afecţiuni care necesită tratament, deoarece în Brazilia este dificilă achiziţionarea medicamentelor fără prescripţie medicală. Lista spitalelor publice şi private din teritoriul brazilian poate fi accesată pe site-ul www.telelistas.net”, se menţionează în ghid.
Conform acestuia, anual, în statul Rio de Janeiro, se emit alerte privind declanşarea epidemiei de Febră Dengue hemoragică. Simptomele sunt: febră, dureri ale corpului, în principal ale articulaţiilor, dureri de cap, pot apărea pete roşii pe corp şi, în unele cazuri hemoragii, cea mai comună fiind la nivelul gingiilor.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat existenţa unei epidemii de Febră Dengue la nivelul întregului teritoriu brazilian. Febra Dengue se transmite exclusiv prin înţepătură de ţânţar, nefiind, în cele mai multe cazuri, mortală. Perioada de incubaţie a virusului este de 3 până la 14 zile, simptomele putând fi remarcate uneori doar după revenirea din zona cu risc de infecţie.
Pentru cetăţenii români care se află sau doresc să călătorească în zone cu transmitere locală a Virusului Zika, se recomandă măsuri de protecţie personală împotriva înţepăturii ţânţarilor (atât în incinte, cât şi în exterior, mai ales pe timp de zi - când este intervalul maxim de activitate al ţânţarului vector): haine deschise la culoare cu mâneci lungi, purtarea de pantaloni lungi şi bluze/cămăşi cu mânecă lungă, şapcă sau pălărie, pantofi închişi, perioada de repaus să fie asigurată în spaţii prevăzute cu aer condiţionat sau cu plase pentru ţânţari, chiar şi în timpul zilei.
MAE reiterează recomandarea fermă pentru cetăţenii care prezintă simptome compatibile cu infecţia cu Virus Zika (pete roşii pe tot corpul, mâncărimi, febră, stări de ameţeală etc.), în interval de 3 săptămâni de la întoarcerea dintr-o zonă/ţară afectată, de a se adresa medicului şi de a specifica dacă au călătorit recent în astfel de zone / ţări. Se recomandă ca persoanele cu boli imune sau cronice severe, precum şi cele însoţite de copii mici, să consulte un medic sau să se adreseze unui cabinet specializat în medicina de călătorie şi boli infecţioase, înainte de plecarea spre astfel de destinaţii, pentru a primi recomandări atât cu privire la folosirea mijloacelor de combatere, cât şi a altor măsuri preventive şi profilactice.