Greşeala pe care o fac majoritatea şoferilor, aflaţi în trafic. Ce amendă se poate primi
Un banal claxon poate aduce şoferului între 580 şi 725 de lei amendă, întrucât avertizarea sonoră fără motiv se încadrează potrivit Codului Rutier în clasa a doua de sancţiuni şi se pedepseşte cu 4-5 puncte de amendă.
O claxonare ilegală înseamnă aceea care se face la o distanţă mai mică de 25 de metri faţă de cel căreia îi este adresată.
"Dispozitivele de avertizare sonoră trebuie folosite de la o distanţă de cel puţin 25 de metri faţă de cei cărora li se adresează, pe o perioadă de timp care să asigure perceperea semnalului şi fără să-i oblige pe aceştia să execute manevre ce pot pune în pericol siguranţa circulaţiei", arată articolul 110 din CFodul Rutier.
De asemenea, claxonatul mai poate fi sancţionat atuci când şoferul îl foloseşte acolo unde acţionează indicatorul "claxonarea interzisă".
Cei care încalcă legea sunt pasibili de o amendă între 580 şi 725 de lei, potrivit Codului Rutier. Pe de altă parte, Parlametul vrea ca aceia care abuzează prea mult de claxon să rămână chiar fără carnet.
Şoferii care claxonează excesiv în trafic vor rămâne fără permis. Acest lucru este prevăzut într-un proiect de Cod Rutier, iniţiat de un grup de parlamentari. Propunerea este considerată însă una controversată, în condiţiile în care poliţiştii spun că nu au cum să dovedească dacă un şofer a claxonat sau nu abuziv.