Elisabeta Lipă: De ce nu mai avem sportivi? Să fim realişti: nu toţi copiii fac performanţă
Elisabeta Lipă, ministrul Tineretului şi Sportului, a explicat, la final de mandat, în emisiunea lui Octavian Hoandră, de ce sportul românesc a ajuns aproape de colaps.
Sportivii români se vaporizează pe hârtie. Peste 55 de mii din 270 de mii au dispărut de pe listele Federaţiilor din România, doar în ultimul an. Adică unul din cinci! Numai la şah, din 2015 până acum, au dispărut, pe hârtie, doi din trei sportivi. Datele au fost publicate de Ministerul Tineretului şi Sportului, într-un raport care centralizează numărul de sportivi legitimaţi în România.
"Dacă ne uităm la aceste date, avem statistica pe 2015 care spune nişte date şi vedem situaţia de acum, care spune cu totul altceva. Mi-am propus în mandatul să aflăm cu toţii câţi sportivi mai are România. Având în vedere că am aparticipat la 6 ediţii ale JO, Olimpiada de la Rio ne-a arătat unde suntem. Dacă nu ne trezim la realitaea, Tokyo nu ştiu cum va arăta.
Întreg sistemul este vinovat. Şi cerinţele sunt altele, să nu ne imaginăm că toată lumea fură. Eu mi-a propus să aflu numărul spotivilor în 2016. Avem o statistică destul de clară. Nu vă pot răspunde de ce am ajuns aici.
De ce nu mai sunt sportivi? MTS nu are puterea de a amenda. Copiii aparţin Ministerului Educaţiei şi Cercetării Naţionalei. Trebuie să fim realişti: nu toţi copiii ajung să facă performanţă. Măcar pot să fie sănătoşi, dacă vor ei şi părinţii lor", a spus Elisabeta Lipă.
Fosta mare sportivă a dezvăluit şi ce greşeli se fac în şcolile cu clasele I-XIII. De asemenea, ea a vorbit şi despre proasta salarizare a profesorilor de Educaţie Fizică şi Sport. Potrivit Institului National de Statistica, în acest an Federaţiile din România au primit de la bugetul de stat cea mai mare sumă, 36,4 milioane de euro. Dacă facem o medie estimativă, ar însemna că fiecare sportiv legitimat ar primi aproximativ 130 de euro pe an. Cu menţiunea că nu toate federaţiile au trimis încă datele de centralizare.
"Profesorii de la clasele V-VIII nu au coborâre către clasele I-IV. Dacă nu-i insufli dragostea pentru mişcare, pentru competiţie. Va alege altceva, tentaţiile sunt foarte mari.
La nivel de MTS avem 48 de cluburi finanţate. Avem antrenori cu sfert de normă, cu jumătate de normă. Salarizarea: diferenţa de la cluburile sportive şcolare şi cele municipale. Dacă antrenorul stă pe 900 lei, trebuie să-şi găsească şi alt loc de muncă pentru un trai decent.
Se va ieşi destul de greu din situaţia asta. Federaţiile accesează fonduri din MTS pe programe. MTS nu are drept de control. Am încercat să susţin Federaţiile, să fac imposibilul să devină posibil, ca să aibă finanţare aprobată. Să trimită sportivii în cantonamente, să nu le lipsească nimic. La JO ne-am dus cu aproximativ 100 de sportivi. Că valoarea lor n-a fost cea sperată..."
Elisabeta Lipă, la final de mandat. Bilanţul fostei mari canotoare. Cum a răspuns la întrebarea: "Ce lăsaţi în urmă?"
"Las în urma mea aşa: o dezbatere pe legea sportului pe care am găsit-o cu 120 de amendamente, mai multe decât articole. Am încercat să prioritizăm Federaţiile care au şanse la medalii. Credeţi că un campion în 12 luni îl poţi face un campion olimpic? Un campion nu-l faci de la o zi la alta, îl creşti greu.
Am eliminat discriminările între sportivii cu nevoi speciale şi cei participanţi la CE şi CM. Am reglementat acordarea rentelor viagere.
75 de Federaţii câte are România este foarte greu să mulţumeşti pe toată lumea. Nu există un consens în lumea sportului şi n-am vrut să fac nimic cu forţa. Este greu, este dureros. Având bugetul pe care îl avem este greu să-i împaci pe toţi. JO, ghinion sau bucurie, sportul se vede la TV. Când rezultatele nu vin, suferim cu toţii. Am reglat discrepanţele între sportivii care au participat la Jocurile Paralimpice şi cei de la JO. Premiile sunt identice.
Am deblocat după 5 ani de zile, de când s-au blocat premierile obţinute de sportivi la Campionatele Naţionaale. El nu era remunerat în urma rezultatelor. Am deblocat situaţia. A început să se creeze emulaţie la CN, pot fi răsplătiţi pentru munca lor. Anul acesta pe 1 august am deblocat, acest Guvern a deblocat", sună bilanţul Elisabetei Lipă.
Elisabeta Lipă a vorbit şi despre legea sponsorizării în sport:
"Am făcut tot ce a depins de mine pentru a crea pentru sportiv un contract individual de muncă. Am căutat exemple din UE. Sportivul trebuie angajat în afara organigramei, pe o perioadă determinată".
Elisabeta Lipă a discutat şi despre scandalul de la Federaţia Română de Judo. Despre acest caz, puteţi citi pe larg AICI.
"Nu înţeleg ce vor aceşti oameni. Alegerile sunt o dată la 4 ani. Anul viitor, sunt alegerile. FRJ avea finanţarea blocată de MTS. Trebui să ai nutriţionist, nu poţi să te baţi cu marile puterii ale lumii. Dacă o delegaţie are 100 sportivi, ei vin 200", a spus Lipă, care a continuat să scoată în evidenţă tarele sistemului românesc, defecte ce afectează sportul, în general:
"România nu mai face medici sportivi. Unde sunt profesori dedicaţi, se face sport. Copiii sunt dornici de a face sport. Unde are profesor dedicat, acolo face. Avem săli de fitness, oameni mai fac sport. Realizează că mişcarea îi ţine sănătoşi. Competiţii în zona rurală nu mai există.
Avem "România în mişcare", o competiţie dedicată zonei rurale. Să facem aceste competiţii, ca să-i scoatem pe oameni din case. Părinţii să ceară ore de Educaţie Fizică mai multe. Îmi este foarte greu, oricine ar fi ministru nu poate bate cu pumnul în masă la Educaţie să să spună: mie îmi faci 4 ore de Educaţie Fizică la I-IV.
Eu mă aştept la rezultate. Mi-a plăcut să câştig. În situaţia de azi, e foarte greu, când copiii nu fac mişcare, de aici pleacă totul. Din masă selecţionăm sportul de înaltă performanţă. Trebuie să fim uniţi. Lumea sportului e dezbinată. Nu au cum să iasă şi rezultatele. Am făcut platforma de înregistrare a sportivilor ca să arăt unde am ajuns. Vă daţi seama câţi prieteni am câştigat. Având o oglindă calră, să facem ceva. Nu ne putem minţi la nesfârşit".