Legislație rutieră 2024. Ai voie să adaugi scaune la mașină sau ești obligat să ajungi cu ea la omologare
În momentul în care un autovehicul este comercializat, trebuie să respecte numeroase specificații tehnice și de siguranță. Toate aceste detalii se regăsesc în Cartea de Identitate a vehiculului. Atunci când sunt aduse modificări structurale, tehnice sau de aspect unei mașini aflate în circulație, acestea trebuie omologate.
Orice modificare adusă mașinii, precum schimbarea culorii, adăugarea sau eliminarea unor componente, ori creștere puterii motorului, trebuie omologate de Registrul Auto Român. Iar în unele cazuri, schimbările nu sunt acceptate iar vehiculul nu primește drept de înmatriculare. De exemplu, este legal să adaugi sau să elimini scaune la o mașină?
În momentul în care un autovehicul este comercializat, trebuie să respecte numeroase specificații tehnice și de siguranță. Toate aceste detalii se regăsesc în Cartea de Identitate a vehiculului.
Atunci când sunt aduse modificări structurale, tehnice sau de aspect unei mașini aflate în circulație, acestea trebuie omologate.
Ce modificări trebuie omologate la RAR?
Vehiculele la mâna a doua importante din afara României trebuie să fie verificare la Registrul Auto Român înainte de a primi drept de înmatriculare. În urma verificării, dacă totul este conform, mașina va primi o carte de identitate (CIV).
De asemenea, la RAR trebuie să ajungă și mașinile la care s-au făcut modificări importante.
De exemplu, reomologarea RAR este obligatorie dacă sunt aduse modificări:
- tehnice – schimbare motor, sistem de frânare, sistem iluminare, sistem de direcție, etc.;
- structurale – adăugare/eliminare uși, modificare caroserie, etc.;
- vizuale – schimbarea culorii vehiculului.
De asemenea, dacă o mașină este descoperită în trafic cu ITP expirat, nu va mai putea face Inspecția Tehnică la o stație independentă. Proprietarul va fi obligat să se prezinte pentru ITP la o stație RAR.
Este legal să adaugi sau să elimini scaune la o mașina?
Numărul locurilor pe care le are o mașină sunt specificate în Cartea de Identitate a Vehiculelor. Majoritatea au 4 sau 5 locuri. Unul pentru șofer, unul în față alături de cel al șoferului și alte două sau trei pe bancheta din spate.
Însă, dubele de marfă pot avea, de exemplu, doar un singur loc – cel al conducătorului auto. Alte vehicule, precum cele 4×4, pot avea 8 locuri în afară de cel al șoferului.
Conform legii, dacă sunt adăugate sau eliminate scaune, vehiculul trebuie reomologat de RAR. Pentru că se aduce o modificare structurală importantă mașinii. Iar inspectorii RAR au obligația de a se asigura că modificările respectă normele de siguranță impuse în prezent.
Conducătorii auto care adaugă sau elimină scaune, dar nu fac reomologarea mașinii, riscă să rămână fără talon. Conform legii, Poliția reține certificatul și plăcuțele de înmatriculare în astfel de situații. Iar acestea vor putea fi recuperate doar după ce proprietarul mașinii reomologhează mașina sau o aduce la starea inițială, conform specificațiilor din Cartea de Identitate a Vehiculului.
Ce acte îți trebuie pentru a omologa modificarea numărului de scaune?
Pentru a omologa modificarea numărului de scaune și a primi drept de circulație, proprietarul mașinii trebuie să prezinte un certificat de garanție al lucrării. Acesta nu va fi luat în considerare decât dacă e eliberat de o firmă autorizată să efectueze astfel de lucrări.
De asemenea, trebuie prezentată și o declarația de conformitate, eliberată de unitatea care a efectuat montajul.
În documente trebuie să fie înscrise:
- unitatea care a efectuat montajul;
- datele de identificare ale autovehiculului și ale instalației montate.
La RAR se vor verifica modificările efectuate se vor efectua o serie de teste specifice pentru a stabili dacă rezistența, stabilitatea sau siguranța mașinii au fost afectate.
Dacă toate verificările sunt trecute cu brio, mașina va fi omologată conform noului număr de scaune.