Dobrescu: COSR va reanaliza toate cazurile sportivilor depistaţi cu meldonium
Secretarul general al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Ioan Dobrescu, a declarat, vineri, pentru News.ro, că vor fi reanalizate cazurile sportivilor depistaţi pozitiv cu meldonium, după ce WADA a comunicat datele rezultate din studiile de excreţie a substanţei.
Oficialul a precizat că forul olimpic nu luptă împotriva sportivilor, conform news.ro.
"În acest moment aşteptăm comunicarea Agenţiei Naţionale Antidoping, singurul organ care gestionează astfel de cazuri. După care vom face o şedinţă a Comitetului Executiv în care vom reanaliza situaţia sportivilor, dacă sunt sportivi care sunt exoneraţi prin noua decizie a WADA, bineînţeles că noi vom judeca şi în favoarea sportivilor. Nu suntem o instituţie care luptă împotriva sportivilor noştri", a declarat Dobrescu, pentru News.ro.
Secreatarul general al COSR a afirmat că cea mai dificilă situaţie se întâlneşte la kaiac-canoe, unde s-au încheiat deja calificările pentru Jocurile Olimpice.
"E o situaţie uşor confuză în opinia mea, creată de WADA, înainte să declare meldonium interzis ar fi trebuit să comunice timpul de excreţie. Eu cred că era mult mai logic aşa. Pentru că ne pune pe noi, federaţii sportive, comitet olimpic, sportivi, într-o situaţie destul de dificilă. Dar vom face această şedinţă a comitetului executiv imediat după ce ANAD-ul va comunica, urmând să analizăm toate cazurile pe datele noi. Vom fi foarte rapizi, dar mărturisesc că, în opinia mea WADA, nu a gestionat foarte bine cazul meldoniumului. Asta este! E foarte bine că au apărut aceste date înainte de Olimpiadă, dar sunt mulţi sportivi care la această dată nu sunt înscrişi. Şi ne referim la sportivii de la kaiac-canoe. Acolo situaţia este îngrijorătoare, să vedem ce hotărăşte ANAD-ul şi apoi să vedem ce mai putem să facem cu înscrierile, pentru că sportivii fiind în stare de suspendare nu au putut fi înscrişi de federaţie pe lista pentru Olimpiadă. Vom vedea ce se va întâmpla", a mai spus Ioan Dobrescu.
Comitetul Executiv al COSR, întrunit la 11 iunie, a decis ca sportivii depistaţi pozitiv să nu fie selecţionaţi pentru Jocurile Olimpice de Rio de Janeiro, care vor avea loc în perioada 5-21 august.
Însă WADA a comunicat, joi, rezultatele unor studii de excreţie în ceea ce priveşte meldoniumul, iar rezultatele arată că unii dintre sportivii depistaţi pozitiv ar fi putut folosi substanţa înainte de a fi interzisă, la începutul acestui an, cazuri în care aceştia pot fi declaraţi nevinovaţi.
Agenţia Naţională Antidoping a primit rezultatele sudiilor de excreţie efectuate de forul mondial şi a comunicat faptul că unii sportivi ar putea fi declaraţi nevinovaţi în funcţie de concentraţia de meldonium depistată în probele de urină şi de data recoltării acestora. De asemenea, în absenţa altor probe cu privire la utilizare după 29 septembrie 2015, data de publicare a Listei Interzise de către WADA, nu se descalifică rezultatele.
"Sub 1 µg /mL, pentru probe prelevate în data de sau înainte de 30 septembrie 2016, gestionarea rezultatelor se poate efectua şi se poate pronunţa o decizie de nevinovăţie, dacă nu există alte dovezi care să indice utilizarea de MELDONIUM în data de sau după 1 ianuarie 2016.
Între 5 şi 15 µg /mL, pentru probe prelevate în data de sau înainte de 29 februarie 2016, şi concentraţii între 1 şi 5 µg /mL pentru probe prelevate între 1 martie şi înainte de 30 septembrie 2016, organizaţiile anti-doping pot contacta Departamentul Ştiinţific al WADA la science@wada-ama.org pentru sprijin în facilitarea examinării şi interpretării ştiinţifice.
Peste 0.1 µg /mL (sau 100 ng /mL), pentru probe prelevate după 30 septembrie 2016, se poate efectua procedura uzuală de gestionare a rezultatelor în conformitate cu Codul Mondial Anti-Doping şi reglementările organizaţiilor anti-doping relevante.
În considerarea rezultatelor studiilor, nu se poate exclude că, în doze foarte mici, aşa cum este indicat în tabelul de mai sus, utilizarea de MELDONIUM ar fi putut surveni înainte de publicarea Listei Interzise de către WADA în 29 septembrie 2015. În aceste circumstanţe speciale, WADA ar considera acceptabil ca rezultatele unui sportiv să nu fie descalificate sau să fie reinstituite, în absenţa altor dovezi care să indice că MELDONIUM a fost utilizat după 29 septembrie 2015", se arată în comunicatul ANAD.
În ultimele luni s-au înregistrat mai multe cazuri de dopaj în rândurile sportivilor români, majoritatea cu meldonium. Acestea sunt următoarele (inclusiv cei care nu erau calificaţi la JO): Mihai Donisan, Claudia Ştef, Daniela Stanciu, Mirela Lavric, Nicolae Soare, Alexandru Baciu (atletism), Liviu Dumitrescu, Leonid Carp, Ştefan Strat (canoe), Elena Meroniac, Petruş Gavrilă, Traian Neagu, Cătălin Turceag şi Daniel Burciu, Ionuţ Mitrea, Constantin Mironescu (kaiac).
Pe plan internaţional, au fost înregistrate peste 200 de cazuri de dopaj cu meldonium. Cel mai cunoscut este al jucătoarei ruse de tenis Maria Şarapova, care a fost suspendată doi ani de ITF.