Covaliu, președinte FRS: Scrima este un sport nobil, mulți copii se îndreaptă spre el
Federația Română de Scrimă (FRS) a organizat marți seara, în Piața Victoriei din Timișoara, un flash-mob, în dorința de a face cât mai cunoscut mai ales în rândul tinerilor acest sport elegant, dar și de a puncta importanța antrenorului în atingerea performanței de către sportivii care urcă pe podium.
'Scopul principal al acțiunii noastre este acela de a scoate în evidență antrenorul și rolul pe care acesta îl are în pregătirea sportivilor și în performanțele pe care ei le scot, pentru că de fiecare dată sunt aplaudați sportivii, cum este și firesc, pentru că ei urcă pe podium. Dar acești sportivi nu ar urca pe podium și nu ar face performanță dacă nu ar avea pe cineva lângă ei să-i crească, să-i îndrume, să-i șlefuiască, să facă tot ceea ce este de făcut pentru ca ei să ajungă pe podium și să facă performanță', a declarat marți pentru AGERPRES maestrul Mihai Covaliu, președintele FRS.
În fața spectatorilor, antrenorii le-au dat câteva lecții sportivilor, începători și avansați, iar la frumusețea spectacolului au contribuit și campioanele olimpice de la Rio, conform Agerpres.
Potrivit maestrului-scrimer, în binomul antrenor-sportivi scrimeri România nu stă deloc bine în momentul de față, având nevoie de finanțatori, pentru că fără investiții și acordarea atenției pe care o merită, performanțele ne vor ocoli, în timp ce rolul antrenorului este unul decisiv în menținerea performanțelor viitoare.
Dincolo de faptul că scrima este un sport al eleganței, are și rol modelator de caractere puternice.
'Scrima este un sport de nișă, elitist, nobil, care se adresează unui mic segment de oameni, dar alături de celelalte sporturi este unul care are beneficii foarte corecte importante și puternice chiar și pentru cei care-l practică la alt nivel decât la cel de performanță. Este un sport care dezvoltă în primul rând puterea de a lua decizii, de a-ți asuma hotărârile pe care le iei, de a reuși să continui după ce ai luat o hotărâre, fie ea bună sau nu, să faci o analiză și să mergi înainte. Nu poți să stai, să fugi sau să cazi. Este un sport care te învață de la un punct la altul; l-ai dat sau l-ai luat, te-ai reașezat în poziția de luptă și continui de la un meci la altul, de la un concurs la altul, de la un campionat la altul, de la o ediție a Jocurilor Olimpice la alta', detaliază Mihai Covaliu.
Președintele FRS subliniază că Timișoara poate să stea foarte bine la această disciplină sportivă, fiind un oraș care 'renaște în acest sport, dovadă că la Clubul Poli Timișoara este un antrenor tânăr, deja sunt mulți copii care vin să facă scrimă'.
Marți, cel mai titrat antrenor de scrimă din România, care este antrenor la Poli Timișoara, Tudor Petruș, a început o demonstrație de scrimă cu tânărul sportiv și campion național Iulian Teacă, căruia i-a predat simbolic floreta.
În ceea ce privește drumul spre JO de la Tokyo, de peste patru ani, Mihai Covaliu spune că scrima își are locul ei foarte bine stabilit, la JO de la Rio, fiind disciplina sportului românesc care a câștigat singura medalie de aur.
'În strategia pe care Federația Română de Scrimă o elaborează de fiecare dată și o avem pentru următorul ciclu, ne-am făcut deja colectivele tehnice, un plan cu cine atacăm viitoarea ediție a JO și ne-am fixat obiective foarte îndrăznețe, așa cum am avut și pentru Rio. Din păcate, nu am reușit mai mult decât medalia de aur. Îmi asum și spun acest lucru bazându-mă pe valoarea sportivilor pe care i-am avut acolo, chiar dacă am obținut doar această medalie de aur. Puteam câștiga mult mai mult', a conchis Mihai Covaliu.