MENIU

Ce a spus selecţionerul Christoph Daum despre Gică Hagi şi despre starea fotbalului nostru

Educația este viitorul României, atât în fotbal, cât și pentru restul societății, iar crearea de academii pe lângă cluburi este absolut necesară dacă se dorește revitalizarea fotbalului, a declarat joi selecționerul echipei naționale a României, Christoph Daum, la Cluj.

Acesta a dat ca exemplu de succes în domeniul sportului Academia de fotbal a lui Gheorghe Hagi, despre care a spus că, atâta vreme cât nu va fi un exemplu și pentru alte cluburi din țară, nu se va putea porni acel proces de schimbare a mentalității de care e nevoie pentru ca lucrurile să evolueze, conform Agerpres.

Pentru a întări această idee, Daum a vorbit despre schimbările survenite în Germania în domeniul fotbalului, care, a spus el, au început prin anii 2000, iar primele rezultate s-au văzut abia în 2010, iar apoi în 2014, la Cupa Mondială.

"În Germania s-au făcut multe schimbări în anii 2000 și au dat rezultate în 2010, în Africa de Sud. Adică zece ani de schimbări în academiile pentru tineri jucători. După 10 ani am schimbat modul în care gândeam și jucam, iar rezultatele finale le-am văzut în 2014 în Brazilia. Este însă un proces întreg în spatele acestor schimbări și România trebuie să treacă și ea prin ele. (...) Nu poți să iei o pastilă și să ai peste noapte jucători extraordinari. Nu veți găsi acești jucători să crească în copaci. Trebuie ca ei să fie educați. Și ceea ce pot să fac eu este să explic tuturor, din experiența mea, că acest proces trebuie construit pe parcursul următorilor ani și că trebuie să avem răbdare cu jucătorii pe care îi avem acum", a explicat antrenorul.

El a precizat că este necesar să se analizeze situația actuală reală a fotbalului românesc, pentru că deocamdată apar înfrângeri chiar și în fața unor echipe fără mare tradiție.

"În momentul de față pierdem, cu echipa de tineret, în fața Azerbaidjanului. Da, nu pierdem în fața Angliei sau a Germaniei sau a Spaniei. Ci în fața Azerbaidjanului. Și încă am auzit azi că pierdem cu Liechtenstein. Știați că Liechtenstein joacă fotbal? Și totuși pierdem cu Liechtenstein", a spus Daum.

Întrebat ce crede despre infrastructura sportivă, Christoph Daum a declarat că uneori este dezastruoasă și că în vest, echipele de primă ligă au condiții bune de antrenament. El a menționat că există, firește, câteva investiții care pot fi lăudate, cum ar fi Arena Națională, stadioanele din Cluj sau cel care va fi finalizat la Craiova, dar a spus că situația ar trebui să fie în ansamblu mai bună.

Daum a vorbit și despre procentul mare de jucători străini care există în cluburile din România și despre faptul că această soluție nu mai este chiar atât de eficientă și de câștigătoare pe cât s-ar crede în mediul fotbalistic.

"Avem aproape 60 la sută jucători străini în prima ligă în România. Și dacă mă întrebați care dintre ei va deveni un mare jucător și pe care ai putea să îl vinzi... aș avea îngrijorări dacă se pot face bani", a spus selecționerul echipei naționale a României.

Selecționerul a mai vorbit la Cluj și despre posibilitatea ca tinerii să plece în alte țări pentru a studia în condiții mai bune și a ridicat problema responsabilității României față de această alegere.

'România trebuie să investească în educație — școli, academii de fotbal. Dacă asta nu se va întâmpla atunci, poate că tinerii vor părăsi România și vor primi educație în Anglia, Spania, Italia, dar asta înseamnă să dăm această responsabilitate altor țări. Și noi cine mai suntem? Trebuie să ne gândim și noi la responsabilitatea noastră", a spus Daum.

Tehnicianul german și-a amintit chiar că în anii comunismului toată lumea privea către România atunci când Nadia Comăneci participa la o competiție sau când juca echipa națională de fotbal. A vorbi doar despre gloria trecută, consideră el, nu te ajută să reconstruiești sportul unei țări.

"Câte medalii de aur nu a câștigat România atunci (în perioada comunistă — n. r.)? Era fantastic. 30, 40, nu știu... Dar dacă te uiți acum, sunt doar câteva, nu am numărul, dar sunt mai puține chiar și acelea de bronz, nu de aur. (...) Îmi amintesc și eu de acele vremuri, de Nadia Comăneci, toată lumea privea către România. Și ce s-a întâmplat? Trebuie să căutăm soluții noi. Mă uit la Cluj, este acest model, universitatea (UBB — n.r.) a preluat echipa. Mă rog să funcționeze", a mai spus selecționerul.

Christoph Daum a participat, joi, la invitația Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai, la o serie de întâlniri cu profesorii și studenții Universității. Programul a inclus o vizită în Parcul Sportiv Universitar "Iuliu Hațieganu", recent modernizat printr-un proiect european, și o întâlnire cu studenții și cadrele didactice ale FSPAC. Discuția a fost axată pe subiecte legate de sport, comunicare, management sportiv, dar și principii din sport care pot fi aplicate cu succes în alte domenii. Daum a susținut o prelegere intitulată "Ce pot învăța mediul de afaceri și societatea din sport".

Mai multe articole despre:
Christoph Daum