MENIU

Căruţele sunt obligate să aibă RCA. ASF spune că este o eroare materială

Carutele au nevoie de RCA

Situaţie hilară în legislaţia românească. Potrivit unei ordonanţe a Guvernului, căruţele sunt obligate să aibă RCA. Practic, proprietarii de atelaje cu tracţiune animală sunt nevoiţi să încheie o poliţă prin care pot acoperi daunele provocate în caz de accident. Este o eroare materială, au reacţionat oficialii Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Ordonanţa de Urgenţă 54/2016, adoptată în septembrie, privind RCA, a schimbat, accidental, probabil, definiţia termenului de "vehicul". Mai exact, la articolul 2, actul normativ defineşte vehiculul drept "mijloc de transport cu sau fără propulsie proprie, destinat deplasării pe uscat, inclusiv orice tip de remorcă, indiferent dacă este cuplată sau nu, cu excepţia celor care se deplasează pe şine, bicicletelor sau vehiculelor cu tracţiune animală, pentru care nu există obligaţia legală de înmatriculare sau înregistrare", notează tvr.ro.

La articolul  4, ordonanta stipulează că obligaţi să încheie poliţe RCA sunt "persoanele fizice sau juridice, care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării sau înregistrării în România, precum şi tramvaie, au obligaţia să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă".

Cum în România, deja legea spune că proprietarii de cărute sunt obligaţi să îşi înregistreze atelajul, ar rezulta că şi căruţele sunt incluse în categoria "vehiculelor". În aceste condiţii, căruţaşii pot oricând fi traşi la răspundere pentru circularea pe drumurile publice fără RCA. 

Reprezentaţii pentru Autoritatea de Supraveghere Financiară au reactionat printr-un comunicat, în care se arată că "cel mai probabil este vorba despre o eroare materială". Normele de aplicare, care urmează să fie finalizate şi publicate în curând, vor stabili dacă RCA va fi sau nu obligatoriu şi pentru căruţe.

Mai multe articole despre:
soferi RCA căruţe ASF